Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U zemlji znanja

Diskriminacija: Djeca ostala bez pomoći asistenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je pravilnik o odgoju i obrazovanju trebao biti donesen 1. kolovoza, još uvijek nije ni potpisan.

Zbog činjenice da je Pravilnik o odgoju i obrazovanju i primjerenoj potpori učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoj i srednjoj školi probio zakonski rok, samo je u gradu Zagrebu 50 posto djece s posebnim potrebama ostalo bez asistenta u nastavi. Ista sudbina neizbježna je i u drugim gradovima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nasilje u Slovačkoj Istukli učenika u školi za djecu s posebnim potrebama Slika nije dostupna Adminstracija, nerazumijevanje, itd. VIDEO: Život u svijetu birokracije i nerazumijevanja

Sporni Pravilnik trebao je biti donesen 1. kolovoza, a njegovo potpisivanje značilo bi ozakonjenje podrške asistenata djeci s posebnim potrebama bez koje lokalne uprave tu pomoć ne mogu odobravati. Što to znači osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji nastavu pohađaju po prilagođenom programu, pojasnio je Darko Kobetić, izvršni direktor udruge IDEM (Hrvatska udruga za stručnu pomoć djeci s posebnim potrebama).

'Ta djeca oduzimanjem asistenata gube temeljno ustavno pravo, ona zbog svojeg invaliditeta tada nemaju pravo na redovito školovanje kao i druga djeca', rekao je Darko Kobetić i naznačio da se radi o 40.000 do 60.000 djece u Hrvatskoj, što nije zanemariva brojka. 'Neka od djece bez asistenta ne mogu funkcionirati ni u posebnim školama, a o redovitima da ne govorim', naznačio je Kobetić i prisjetio se početnih problema kada su asistenti uključivani u nastavu u redovitim školama.

Koja obitelj si može priuštiti plaćanje asistenta?

'Sada kada se cijeli sustav naviknuo na nešto korisno i dobro, ponovno gubimo povjerenje i idemo sto koraka unazad. Pohvalio je gradove i županije koji su se uključili u financiranje asistenata, no bez Pravilnika oni nemaju za to pravne osnove. 'Sav teret pada na roditelje koji bi u mjesec dana samo za asistenta trebali izdvojiti 2800 kuna. Uz ukidanje besplatnih udžbenika, baš me zanima koliko si obitelji to može priuštiti', zaključuje Kobetić.

Natalija Sidonia Kovačević majka je dječaka koji pohađa četvrti razred osnovne škole po prilagođenom programu. 'U razredu mojeg sina šestero je djece s posebnim potrebama, a svi zajedno imaju samo jednu asistenticu, kojoj je nemoguće ispuniti sve zahtjeve. 'Roditelji mogu s djecom ići logopedu, voditi ih na plivanje kako bi poboljšali motoriku, no dio koji asistent odradi u nastavi je ključan', rekla je majka i pojasnila ulogu asistenta u školovanju njezina sina. 'Asistent vidi jel li dijete shvatilo što ima za zadaću, vidi je li shvatio što mora raditi na nastavi. Asistent za vrijeme testa preformulira pitanje ukoliko ga učenik ne razumije, a to je nešto što učiteljica nikako ne može jer je sama na 30 đaka', pojasnila je majka.

Razlike starog i novog Pravilnika

Bez asistenata u nastavi, djeca s poteškoćama gotovo da ne mogu pohađati redovitu školu. Asistent mjesečno stoji 2800 kuna, a nažalost, malo je obitelji koje si to mogu priuštiti Iz Ministarstva Obrazovanja, znanosti i športa oglasili su se priopćenjem u kojem stoji da je do donošenja novoga na snazi ostaje postojeći  pravilnik. 'U njemu su regulirana sva pitanja vezana uz potporu učenicima s teškoćama u razvoju. Novi pravilnik je u postupku usvajanja, te će biti objavljen čim bude usuglašen s drugim pravilnicima', stoji u propćenju MZOS-a.

Darko Kobetić pojašnjava kako po starom Pravilniku vrsta i stupanj teškoće određuje gdje će se dijete školovati. 'Dakle, ukoliko dijete ima intelektualne poteškoće, ne može se školovati u redovitoj školi, a uloga asistenta u starom pravilniku opće ne postoji, Ministarstvo javnosti maže oči', tvrdi Kobetić. Dodaje da novi Pravilnik bez obzira na stupanj i vrstu poteškoće, omogućuje djetetu redovito školovanje, ali predviđa osiguravanje adekvatne podrške kroz asistenta u nastavi i mobilne stručne timove.

Iz Udruge Idem doznajemo kako ove školske godine učenicima koji su imali asistente od grada Zagreba nije ponovno odobren asisten. Samo su djeca s motoričkim oštećenjima i Down sindromom, zahvaljujući roditeljima i udrugama Put u život -PUŽ i udruga za sindrom Down dobila asistente. Svi roditelji koji su zabrinuti mogu se za pomoć obratiti udruzi IDEM  na broj telefona 48 70 070 ili na e-mail adresu specialneeds@zg.t-com.hr www.idem.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene