Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šibenik: Obiteljima poginulih vatrogasaca 2 300 000 kn, svjedočio Slavica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri obitelji poginulih kornatskih vatrogasaca Knežević, Marinović i Klarić, dobile su spor protiv grada Šibenika i Javne vatrogasne postrojbe Šibenik. Dobit će oko dva milijuna i 300 tisuća kuna odštete.

Tužbu za naknadu štete zbog pretrpljene duševne boli zbog gubitka voljene osobe lani u prosincu podnijele su obitelji osmorice vatrogasaca iz Vodica, Tisnog i Šibenika koji su poginuli 30. kolovoza u gašenju požara u Kornatu. Nakon što je u srijedu sud u cijelosti prihvatio tužbe obitelji poginulih maloljetnih vatrogasaca Marka Stančića i Karla Ševerdije te Hrvoja Strikomana, Gabrijela Skočića i Ante Juričeva-Mikulina, danas je istu presudu donio i u parnici preostalih triju obitelji. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Draženu Slavici Kopilot kanadera: Da smo znali gdje su vatrogasci, mogli smo im pomoći Slika nije dostupna Potresno svjedočenje pilota kanadera 'Mislio sam da sam vodenom bombom ubio ljude'

Time je završen sudski postupak u kojemu su obitelji poginulih vatrogasaca za naknadu štete u ukupnom odnosu od 5,7 milijuna kuna, uz pripadajuće kamate do završetka postupka, tužile gradove Šibenik i Vodice, dobrovoljna vatrogasna društva Vodice i Tisno te Javnu vatrogasnu postrojbu Šibenik.

Obitelji su zadovoljne presudom, posebno nakon jučerašnje izjave glasnogovornika Vlade RH Zlatka Mehuna kako je Vlada voljna pomoći jedinicama lokalne samouprave u plaćanju troškova, izjavio je odvjetnik obitelji poginulih vatrogasaca Maro Mihočević.

Dodao je kako obitelji vjeruju da će sudski vještaci koji proučavaju spis o kornatskoj tragediji biti ispitani na sudu te da će biti prikazana i 3D animacija. Također je rekao kako se nada da će istražni sudac Branko Ivić prihvatiti prijedlog da jedini preživjeli iz kornatske tragedije Frane Lučić svjedoči na sudu, budući da je iskaz dao samo u nazočnosti suca Ivića.

Najavom Vlade kako je spremna sudjelovati u plaćanju odštete obiteljima poginulih vatrogasaca zadovoljan je i odvjetnik tuženih gradova, DVD-a i šibenskog JVP-a Branko Baica. Kazao je kako vjeruje da će to ubrzati i postupke ostalih obitelji poginulih vatrogasaca koje nisu podnijele tužbu sudskim putem, već se o tome još uvijek pokušavaju nagoditi. 

Na današnjoj raspravi svjedočio je i Dražen Slavica. Na sud je došao u pratnji svog odvjetnika Miljenka Bukovca koji je pismeno zatražio da Slavica ne svjedoči dok se ne završi kazneni postupak koji se protiv njega vodi kao osumnjičenika za kornatsku tragediju. Na traženje odvjetnika Mihočevića sutkinja Silvana Klisović ipak je ispitala Slavicu koji je kazao kako je u vrijeme kornatske tragedije volonterski obnašao funkciju županijskog vatrogasnog zapovjednika, a istodobno je bio i profesionalni zapovjednik JVP-a Šibenik. 

Kazao je također da je bio nadređen poginulim vatrogascima Kneževiću, Marinoviću i Klariću koji su bili članovi JVP-a Šibenik, a na pitanje sutkinje tko ih je poslao na intervenciju na otok Kornat, Slavica je izjavio da o tome koje će postrojbe ići u akciju gašenja odlučuje Vatrogasni operativni centar na temelju standardnih operativnih postupaka i plana djelovanja vatrogasnih postrojbi na području Šibensko-kninske županije, dok je poimenično o vatrogascima odlučivao zapovjednik smjene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene