Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Krvava berba grožđa"

"Film je jako stresan, u njemu 11 osoba govori o onome što su preživjele"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U dvorani rodne kuće Lavoslava Ružičke u Vukovaru u utorak je premijerno prikazan dokumentarni film „Krvava berba grožđa“ o zločinima počinjenim u selu Lovas za velikosrpske agresije u jesen 1991. godine.

„Film je jako stresan i u njemu 11 osoba, koje su preživjele te zločine, govori o onome što su preživjele. U dokumentarcu se govori o ratnim zločinima počinjenim u Lovasu od dana sloma obrane sela, 10. listopada 1991. godine, silovanjima, mučenjima i ubojstvima koja su se događala kao i 18. listopadu kada su mještani natjerani do hodaju kroz vinograd u kojem su bile postavljene mine. Tada je smrtno stradala 21 osoba dok ih je 13 ranjeno“, rekao je jedan od producenata filma Antun Ivanković.

Pročitajte i ovo Agnieszka Holland "Zelena granica" Film o migrantima izazvao burne reakcije u Poljskoj koja se priprema za izbore Bradley Cooper - 1 Šminker se ispričao Golemi skandal zbog nosa Bradleyja Coppera! "Jedna trećerazredna glumica bavila se glupostima..."

Dodao je i kako za zločine počinjene u Lovasu nitko nije odgovarao te da suđenje optuženima za počinjene ratne zločine u Beogradu traje već deset godina i da je vraćeno na početak.

Jedan od preživjelih, Ivan Mujić, koji je i jedan od onih koji je u filmu govorio o tome što je proživio, rekao je kako su sjećanja iz jeseni 1991. godine i dalje bolna i intenzivna.

„Drago mi je da je snimljen film kako se ne bi zaboravili ti zločini i sve što se tada događalo u Lovasu. Malo je poznato kako je Lovas najveće stratište nakon Ovčare. Na Ovčari je ubijeno 200 osoba, a u Lovasu je ekshumirano 68 osoba. Bili smo prinuđeni nositi bijele trake oko ruke i sve nesrpske kuće bile su obilježene bijelim plahtama“, rekao je Majić.

Dokumentarac „Krvava berba grožđa“ sniman je dvije godine, traje 52 minute. Redatelj filma je Silvije Mirošničenko, a prema najavama „Krvava berba grožđa“ uskoro bi se mogla prikazati i na televiziji. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene