Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vježba u Zračnoj luci

Jesmo li spremni? Što ako u Hrvatsku stigne osoba zaražena ebolom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Vježbom smo dokazali da smo spremni za ebolu i za tu malu vjerojatnost da ona dođe u Hrvatsku', izjavio je ministar zdravlja Siniša Varga.

Krizni stožer Ministarstva zdravlja i Ministarstvo unutarnjih poslova održali su danas pokaznu vježbu zbrinjavanja osobe koja je stigla u Hrvatsku, a sumnja se da je zaražena virusom ebole, kako bi provjerili jesu li sve službe spremne za zbrinjavanje potencijalno zaražene osobe i poštuju li se svi sigurnosni protokoli kako bi se izbjegao i najmanji rizik od širenja zaraze.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste zabrinutost U susjedstvu se pojavile opasne mušice: "Šire opake bolesti, a sve počinje plikovima" Gotovo 100 djece preminulo od ebole (Foto: AFP) Kriza u Kongu Epidemija ebole širi se velikom brzinom: Smrtnost raste, broj zaraženih sve veći

Vježba je počela u zagrebačkoj zračnoj luci, gdje je potencijalno zaražena osoba detektirana uz pomoć graničnog sanitarnog inspektora i liječnika epidemiologa, nakon čega je policija poduzela mjere izolacije.

Osoba je nakon toga prevezena do zagrebačke Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', gdje je podvrgnuta medicinskom tretmanu kako bi se utvrdilo je li zaražena virusom ebole.

'Vježbom smo dokazali da smo spremni za ebolu i za tu malu vjerojatnost da ona dođe u Hrvatsku', izjavio je ministar zdravlja Siniša Varga. Ponovio je da Hrvatska nije zemlja velikih migracija stanovništva, pa je mala vjerojatnost da netko zaražen dođe kod nas.

Današnja vježba pokazala je da su svi dijelovi sustava spremni - od granične policije, granične sanitarne inspekcije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i hitne pomoći do djelatnika Klinike za infektivne bolesti, kao i da se primjenjuju svi međunarodni zdravstveni standardi i protokoli, ustvrdio je Varga.

Vježba je počela na šalteru aerodroma, gdje se osoba požalila na slabost i povišenu temperaturu. Državni sanitarni inspektor potom je, nakon što je obukao zaštitnu opremu, smješta u odvojenu prostoriju, bez kontakta s drugim putnicima i osobljem te zove dežurnog epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, nakon čega se osobu vozi kolima hitne pomoći u Kliniku za infektivne bolesti.

Potvrđeno je: Liječnik u New Yorku zaražen ebolom!

'Ako epidemiolog sumnja da bi to mogla biti ebola, putnika tretiramo kao da se radi o eboli dok se ne dokaže suprotno', kaže ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin.

Od aerodroma u Velikoj Gorici do bolnice osoba je vozilom hitne pomoći u pratnji policije prevezena za desetak minuta. Za to vrijeme, u zračnoj luci su pod nadzor policije i epidemiologa stavljeni ostali putnici iz aviona, koji će, bude li potrebno, idući 21 dan provesti pod pasivnim nadzorom i pratiti svoje zdravstveno stanje.

Utvrđuju se kretanje i kontakti oboljelog s drugim putnicima, potreba dezinfekcije zrakoplova, prostora i objekata zračne luke, popis putnika i drugih s kojima je oboljeli imao kontakt, te osobe koje treba staviti pod nadzor. O svemu se odmah obavještavaju druge zemlje i međunarodne institucije.

Po dolasku u bolnicu, osobu sa sumnjom na ebolu dočekuju liječnik i sestra u zaštitnoj odjeći koja u potpunosti prekriva njihova tijela, kako bi se minimalizirala opasnost, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Adriana Vince.

Osoba se iz kola hitne pomoći posebnim liftom prevozi u izolacijsku jedinicu, gdje se obavlja medicinski pregled, uzimaju vitalni parametri te uzorak krvi šalje na testiranje koje će dokazati moguću prisutnost virusa.

U zbrinjavaju je vrlo važna zaštita zdravstvenih djelatnika, tako da djelatnici hitne pomoći nakon toga odlaze na dezinfekciju vozila i djelatnika.

Ministarstvo zdravlja najavilo je danas kako će se nakon Zagreba vježbe zbrinjavanja osoba sa sumnjom na ebolu nastaviti u drugim hrvatskim gradovima koji imaju zračne luke i gdje je pojačani ulazak stranaca u zemlju.

Od travnja ove godine do danas u Hrvatskoj je pod pasivnim nadzorom zbog sumnje u ebolu bilo 126 osoba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene