Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Gotovina-Markač

Održana statusna konferencija; Gotovina i Markač: Časni sude, sve je u redu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Haškom sudu održana je statusna konferencija u predmetu 'Gotovina, Markač' na kojoj su razmijenjene informacije o stanju žalbenog postupka te o zdravstvenom stanju generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Na pitanje o svom zdravstvenom stanju, general Markač je rekao da je nedavno podvrngut operaciji, da je sada u fazi oporavka, da ima primjerenu zdravstvenu skrb te da je zasad sve u redu. General Gotovina je rekao da je u pogledu zdravlja sve u redu.

Pročitajte i ovo Ante Gotovina i Mladen Markač na vojnoj vježbi (Foto: Dnevnik.hr) Došao i Penava Gotovina i Markač promatrali završni dio vojne vježbe Velebit 18 Odlikovani Gotovina i Markač (Dnevnik.hr) Obljetnica ''Oluje'' Odlikovani generali Ante Gotovina i Mladen Markač: ''Izvojevali ste pobjede važne za Hrvatsku''

Pravila Haaškoga suda nalažu da se u redovitim razmacima održavaju ročišta na kojima optužene ili osuđene osobe imaju priliku izjasniti se o uvjetima u pritvoru, zdravstvenim problemima ili nekim drugim pitanjima. Zadnja statusna konferencija održana je 23. svibnja ove godine.

>> Obrana generala: Žalbeno vijeće nije nadležno da odlučuje o zapovjednoj odgovornosti

Žalbeni postupak u predmetu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nepravomoćno osuđenih na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon operacije Oluje, trebao bi se završiti do kraja godine kada se očekuje odluka žalbenoga vijeća o žalbama dvojice generala na prvostupanjsku presudu.

Branitelj generala Gotovine Greg Kehoe pokušao je od predsjedatelja Žalbenog vijeća Theodora Merona dobiti neke vremenske odrednice u žalbenom postupku, a sudac Meron je rekao da će se o tome izjasniti čim bude imao nešto za reći.

Sudac Meron je tijekom kratke statusne konferencije, koja je trajala nekoliko minuta, podsjetio na stanje stvari u žalbenom postupku, navevši da je Žalbeno vijeće zatražilo od tužitelja da se izjasne o tome može li se Gotovinu i Markača osuditi po zapovjednoj odgovornosti ako padne optužba o udruženom zločinačkom pothvatu.

Obrane dvojice generala u svom su podnesku navele da ih se ne može suditi po zapovjednoj odgovornosti jer se ona uopće nije utvđivala u prvostupanjskom postupku.

Obrane generala i kako se teze umirovljenog američkog generala Waltera Huffmana o neodrživosti optužbe za prekomjerno granatiranje Knina podudara s njihovim stajalištima, koje su iznosili tijekom suđenja.

'To je jako dobar tekst koji stoji na stajalištima koje je obrana generala Gotovine već iznijela. Taj tekst pokazuje stručni pogled bivšeg vojnika i vojnog pravnika prema kojem standardi koje je uvelo prvostupanjsko vijeće, naročito standard od 200 metara, predstavlja potpuni novum u vojno-pravnoj doktrini i nešto za što nema uporišta u međunarodnom običajnom pravu koje predstavlja okvir za materijalnu jurisdikciju Haškog suda', izjavio je Markačev branitelj Goran Mikuličić na pitanje novinara nakon završetka statusne konferencije.

Gotovinin odvjetnik Greg Kehoe, upitan može li analiza koju je iznio Huffman utjecati na mišljenje Žalbenog vijeća, rekao je da sud 'uvijek razmatra analize presuda koje napravi treća strana', te da očekuje da će taj tekst uskoro doći do žalbenog vijeća.

General Walter Huffman objavio je u proljetnom izdanju američkog magazina za vojno pravo Military Law Review članak u kojem je analizirao prvostupanjsku presudu protiv generala Gotovine zbog prekomjernog granitiranja Knina. On je u svom tekstu istaknuo da međunarodno pravo i praksa ne daje uporište za odluke koje je donijelo prvostupanjsko vijeće.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene