Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv raka

Održana 13. humanitarna trka Terry Fox Run

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Središnje događanje humanitarne akcije Terry Fox Run održalo se danas po trinaesti put na zagrebačkom jezeru Jarun, a okupilo je više od 10.000 građana koji su trčanjem, rolanjem, hodanjem, vožnjom bicikla i kupnjom majica podržali borbu protiv raka, priopćio je organizator.

Ovogodišnje izdanje međunarodne akcije, koja je u proteklih trinaest godina u Hrvatskoj okupila više od 60.000 sudionika, obilježili su rekordi u prodaji majica koje su rasprodane prije samog početka trke.

Okupljene su na Jarunu, uz ostale, pozdravili Bill McCrimmon, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Kanade u Republici Hrvatskoj, te predstavnici više ministarstava, Predsjednika Republike, Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka, Klinike za dječje bolesti te Institua Ruđer Bošković.

Pročitajte i ovo Utrka u Zadru rasprodana - 2 Rasprodano! Svjetski poznata humanitarna utrka u Zadru: Trči se za one koji ne mogu Sve za nju - 3 1100 kilometara, 50 dana Sedam priobalnih županija i 14 planina: Počinje humanitarna akcija za udrugu "Sve za nju", kojoj je cilj prikupiti 500.000 kuna za žene oboljele od karcinoma

>> Ovisnost o nikotinu i alkoholu povezana s ranijom pojavom raka gušterače

Akciju su svojim dolaskom podržali i Darko Kralj, hrvatski paraolimpijac i osvajač srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama u Londonu, te David Špiler, rukometaš kluba Zagreb. Svoju su podršku iskazali i hokejaši Medveščaka, prva vrhunska sportašica s invaliditetom u Hrvatskoj te sudionica čak četiri Paraolimpijade Ana Sršen koja je preboljela istu bolest kao i Terry Fox, te Robert Knjaz i Duje Draganja.

Cilj je trke Terry Fox Run prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti, a dosad je prikupljeno više od 4.500.000 kuna. Dio prikupljenog iznosa ove će se godine donirati Institutu Ruđer Bošković za nabavu kemikalija i opreme potrebnih za istraživanje raka molekularnim mehanizmima, dok je dio namijenjen Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj u svrhu kupnje dva neinvazivna monitora koji se koriste u prepoznavanju boli kod djece. Doprinos humanitarnoj akciji moguće je dati do kraja godine pozivom na humanitarni broj 060 800 400.

Zahvaljujući donacijama prikupljenim u prijašnjim akcijama, na Institutu Ruđer Bošković po prvi se put odvijaju testiranja genetskih predispozicija za nastanak raka dojke kod žena s opterećenom anamnezom, a Klinici za dječje bolesti Zagreb omogućeno je opremanje Centra za transplantaciju koštane moždine.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene