Obavijesti Video Pretražite Navigacija
17. Maraton lađa

FOTO Žrnovski galijoti među najboljima, no ni to nije dovoljno da im Grad Korčula pomogne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žrnovski galijoti jedina su otočka posada i jedina ekipa koja nije iz doline Neretve, a iako nemaju profesionalnog trenera, osvajaju uzastopna odličja i ime Korčule nose na svim natjecanjima. Ipak, ništa od toga nije dovoljno da bi im Grad Korčula financijski pomogao.

Iako veslači iz drugih ekipa tvrde kako Žrnovci godinu za godinu postižu nevjerojatne rezultate, nemaju profesionalnog trenera, ne treniraju na Neretvi i ne poznaju struje, veslaju s kraćim veslima samoukom tehnikom prilikom koje troše puno više snage nego njihovi kolege i uza sve to svejedno osvajaju odličja i već godinama se nalaze u veslačkom vrhu među četiri najbolje ekipe – četvrto mjesto bez odličja ostavlja gorki okus u ustima. Veslači protivničkih posada slažu se u jednom: profesionalni trener stavio bi galijote u poziciju izrazito ozbiljnih konkurenata za zlatnu medalju.

Pročitajte i ovo Laboratorij - 1 Reagiralo ministarstvo Laboratorijski rat na jugu Hrvatske: Imoćani preoteli Metkoviću biokemičarku, pacijenti u neizvjesnosti Uhićenje 46-godišnjaka odgovornog za ubojstvo brata - 1 Strašan zločin FOTO Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo brata

„Profesionalni trener podignuo bi naše veslanje na veću i bolju razinu, u tom slučaju uopće ne sumnjam da ćemo osvojiti prvo mjesto“- rekao je veslač Žrnovskih galijota Mihovil Matulović.

Pronalazak i angažiranje profesionalnog trenera neće biti lak posao za galijote. Osim što nije lako naći trenera takvog tipa, većina njih već rade sa spomenutim i drugim ekipama iz doline Neretve, ostaje pitanje na koji način financirati njegove usluge.

Profesionalni trener košta između 2000 do 2500 HRK mjesečno, plus bonusi za svako od prva tri osvojena mjesta, a s obzirom na interes koji Gradsko vijeće Grada Korčule pokazuje za uspjehe galijota i njihove financijske potrebe, angažman trenera ostaje neizvjestan.

Žrnovski galijoti u proteklih osam godina osvojili su: srebrnu medalju na međunardnoj regati Klek-Neum 2012. godine, brončanu medalju na Maratonu lađa 2012. godine, brončanu nagradu Slobodne Dalmacije na brzinskim utrkama 2013. godine u Opuzenu, srebrnu medalju na međunardnoj regati Klek-Neum 2013. godine, brončanu medalju na Maratonu lađa 2013. godine, zlatnu medalju na regati Kneže-Korčula 2014. godine i brončanu medalju na lađarskom Kupu župe Bagalovići 2014. godine.

Jedina su posada koja nije iz doline Neretve, a osvaja uzastopna odličja, jedina su otočka posada, svojim radom, trudom i despeton i dalje ostaju u vrhu veslačke kreme, nose titulu favorita zahvaljujući isključivo vlastitim naporima i radom uprave UL Žrnovski galijoti, u grad Korčulu doveli su regatu na kojoj su nastupile najbolje veslačke ekipe, a ime Korčule nose za sobom na svakom natjecanje. To ipak i dalje nije dovoljno da bi probudili zanimanje gradske uprave.

Tradicionalni 17. Maraton lađa

Na tradicionalnom 17. Maratonu lađa koji se održao prošle subote u Metkoviću i Pločama ekipa Crni Put iz Metkovića je spektakularnom pobjedom preotela tron Gusarima iz Komina dok su Žrnovski galijoti nakon teške borbe za drugo i treće mjesto ipak u cilj ušli četvrti.

Pet uzastopnih godina je trebalo nekoj posadi da pobjedi Gusare iz Komina i uzme zlato na Maratonu lađa, a veslači Crnog Puta iz Metkovića napravili su to ove godine na spektakularan način. Nakon što su svi lađari pristigli u Metković započela je smotra prilikom koje se je predsjednik RH Ivo Josipović rukovao s veslačima. Most na kojem je označen start bio je pun ljudi, kao i obje strane Neretve, a nakon zagrijavanja kuburaši su plotunom označili znak za start i 37 lađa, od kojih je 33 bilo u konkurenciji, zapjenilo je Neretvu.

U velikoj startnoj gužvi Gusari iz Komina, Stablina i Žrnovski galijoti izbijaju na vodeće pozicije, dok se lađa Crnog Puta sudara s drugom lađom, parić i parićar završavaju u rijeci, a lađa udara u obalu. Dio posade skače u Neretvu, pomaže namjestiti parić, te nakon nekoliko minuta iz posljedenje pozicije kreću u nezaustavljivi juriš : „Nakon incidenta na početku mi smo se naljutili i nastavili snažnim zaveslajima. Kraj Opuzena nam je bilo jasno da ćemo uspjeti dostići vodeće Gusare, a kad smo njih prestigli nismo više stajali. Gledatelji su na obali i u pojedinim mjestima navijali za nas, to nam je dalo dodatnu snagu.“ – rekao je član posade, veslač Mile Senta.

Ekipa Crnog Puta prestigla je sve lađe i doveslala u cilj s dvije i pol minute prednosti ispred drugoplasiranoga, te su skratili utrku više od osam minuta u odnosu na prošlu godinu postignuvši tako povijesni uspjeh. Tajna njihovog uspjeha i dominacije je, kako kažu, u napornim treninzima koji kontinuirano traju već dvije godine uz profesionalnog trenera, a odmora neće biti, već za nekoliko tjedana počinju s pripremama za sljedeću sezonu.

Gusari iz Komina nisu razočarani drugim mjestom: „U našoj ekipi dolazi do smjene generacije. Mi stariji veslači osjećamo zasićenje i imamo sve više obaveza u privatnom smislu pa smo smanjili intezitet treninga. Odlučili smo pomladiti ekipu i ne očukujemo zlato u narednih nekoliko godina, a s obzirom na fizičku spremnost Crnog Puta i odličnog veslanja ekipe iz Stabline i Žrnovskih galijota, jako smo zadovoljni drugim mjestom.“- navodi kapetan Gusara Stjepan Vlahović.

Nakon borbe koja je trajala čitavu utrku, ekipa Stablina iz istoimenog mjesta i Gusari iz Komina ušli su zajedno u cilj držeći se za ruke. Na taj su način podijelili drugo mjesto. UL Neretve odlučila je kako ove godine neće dodijeliti brončane medalje za treće mjesto, pa su Žrnovski galijoti osvojili četvrto mjesto, a na pitanje jesu li zadovoljni tim plasmanom odgovaraju kategorički i jednostavno: ne!

Veslač galijota Drago Vranješ ukratko je ispričao tijek utrke: „Nakon zamjene bili smo u prilici osigurati drugo mjesto, imali smo svježe veslače, ali nismo uspjeli to i realizirati. Trudili smo se cijelu utrku, ali nedostajalo nam je snage. Mislim da smo imali boljih izdanja ovu sezonu i da smo mogli bolje odveslati. Nismo nazadovali u odnosu na prošlu godinu, odveslali smo više od šest minuta brže, ali ja osobno nisam zadovoljan. Mogli smo bolje.“

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene