Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je žena bez brkova?

Brkate aktivistice tražile ravnopravnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ima 60 posto žena s VSS-om, a samo ih je 9 posto predsjednica upravnih odbora.


Danski parlament je zbog kritika povukao animirani videospot kojim je namjeravao motivirati mlade da glasuju na izborima za Europski parlament.

Pročitajte i ovo Europski parlament Izbori za EP Još nema nijedne kandidacijske liste, podnose se do utorka u ponoć Ilustracija "Old boys club" Daleko smo od stvarne ravnopravnosti: Žene češće upisuju doktorat, no muškarci zauzimaju više pozicije

U bizarnom spotu s eksplicitnim kadrovima orgija - objavljenom na You Tubeu i stranici parlamenta na facebooku, prikazan je superjunak koji odlazi do birališta i svim sredstvima prisiljava ljude da glasuju na izborima za Europski parlament. Predsjednik danskog parlamenta u poruci zastupnicima rekao je da će u budućnosti biti oprezniji oko toga na što će staviti znak parlamenta.
I hvatske birače, ne samo mlade, pokušava se motivirati na što veću izlaznost na europske izbore.
Upravo je završio Marš žena od zagrebačkog Zrinjevca do Cvjetnog trga na kojem su nosile i brkove.

Marširale su brkate aktivistice centrom Zagreba jer prema istraživanju iz 2011. žene nisu ravnopravne.

'Statistike i dalje pokazuju da je puno žena zamjenica predsjednika upravnih odbora a izuzetno je nizak broj predsjednica upravnih odbora', kazala je jedna od organizatorica Anita Juka.

Kao predsjednice upravnih odbora imamo samo 9 posto žena, a kao predsjednice nadzornih samo 11 posto.


Pusić: 'Nije nevažno tko će donositi zakone po kojima ćemo živjeti' 

'To je obrnuto proporcionalno ako gledamo u korelaciji koliko godišnje proizvodimo visoko obrazovanih žena, trenutačno imamo 60 posto visoko obrazovanih žena', kazala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Performansi se nastavljaju i idućih dana.

'Imamo i prvi radnički zbor koji će ulaziti u tramvaje i pjevati o nezaposlenosti mladih i probat ćemo komunicirati s građanima da je izuzetno važno da izađu na parlamentarne izbore', pojasnila je Juka.

Za prošlogodišnje europarlamentarne hrvatski građani i nisu bili zainteresirani. Izašlo ih je tek 20, 82 posto. Bio je to drugi najmanji odziv na izbore od kad je Europske unije, ravnodušnija je bila samo Slovačka 2004. godine s 16, 97 posto.




DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene