Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlaze: Biškupić, Šuker, Matulović-Dropulić, Vukelić

U Vladu dolaze Dalić, Bačić, Mesić?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završio je izvanredni sastanak predsjedništva HDZ-a.

Rekonstrukcija Vlade tema je izvanredne tiskovne konferencije koja traje u Vladi. Premijerka će se na kraju godine zahvaliti ministrima Ivanu Šukeru, Branku Vukeliću, Boži Biškupiću i Maruini Matulović - Dropulić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Andrej Plenković Ministromat Osvanula nova stranica maštovitog naziva: "Pričekajte svoj red. Isplati se, zna se!"

Iz ureda Luke Bebića službeno je potvrđeno da će za srijedu u 10 sati biti sazvana izvanredna sjednica Sabora, na kojoj bi predsjednica Vlade Jadranka Kosor trebala predložiti novi sastav Vlade.

O rekonstrukciji Vlade obavješteni su danas vrh HDZ-a , ali i koalicijski partneri.

Tko će koga zamijeniti?

Ministra Šukera mogla bi zamijeniti Martina Dalić, njegova bivša državna tajnica, koja je u međuvremenu otišla u privatni sektor. Šukerovu funkciju potpredsjednika za gospodarstvo preuzet će, prema neslužbenim informacijama, ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Umjesto Barnka Vukelića ministar obrane postat će Davor Božinović, dosadašnji državni tajnik u MVPEI-u i bivši veleposlanik RH pri NATO-u. Kao Biškupićev nasljednik spominje se Jasen Mesić, dugogodišnji dužnosnik ministarstva kulture i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika na posljednjim lokalnim izborima. Kao zamjenik ili zamjenica Marine Matulović-Dropulić spominjali su se posljednjih dana razni državni tajnici. Čini se da će Božidar Kalmeta i Darko Milinović preživjeti ovu rekonstrukciju Vlade.

Tko je kriv za sumnjivi stranački novac?

Ivanu Šukeru premijerka navodno zamjera loše vođenje financija i rušenje ugleda Vlade. Sporno je i njegovo sudjelovanje u prodaji Ine i kreiranju ugovora o plinskom biznisu. Plinsko poslovanje moglo bi biti istaknuto i kao razlog za odlazak Marine Matulović-Dropulić. Njezina povezanost s IGH-om često je spominjana u kontestu sukoba interesa što joj definitivno nije plus na mjestu ministrice građevinskog resora. Branko Vukelić bio je glavni tajnik HDZ-a dijelom u vrijeme koje se kao sumnjivo spominje unutar istraga o tajnim računima u HDZ-u. To bi, uz primjerice takozvani Vukelićev most, ali i aferu Brodosplit, mogao biti razlog za njegovu smjenu.

Ministar Božo Biškupić bio je osobni prijatelj bivšeg premijera,  išao je s njim na sva putovanja, a navodno ga se spominje i kao osobu koja je sudjelovala u podjelama navodnog sumnjivog stranačkog novca. Kod Biškupića, kao i Vukelića i zdravstveni problemi mogu se navesti kao razlog odlaska.

Kalmeta i Milinović sigurni ?

Božidaru Kalmeti, čiji je resor pun afera, od HAC-a do HŽ-a čini se funkcija nije upitna. On jednako kao i Darko Milinović, kojeg često u javnosti spominju kao ministra koji svojim riječima i djelima ruši ugled Vlade, nema razloga za brigu. Kalmeta i Milinović dolaze iz 9. izborne jedinice koja je HDZ-u na prošlim izborima osigurala 10 saborskih zastupnika. Njihova stranačka snaga za sada im daje i sigurnost na funkcijama u Vladi.

Osim smjena predsjednica Vlade mogla bi na Markov trg dovesti još jednog ministra bez portfelja, koji bi bo zadužen za investicije. Upravo investicije Vlada često spominje kao rješenje za hrvatsku tešku gospodarsku situaciju.

Uskoro donosimo opširnije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene