Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evidencija opasnih tvari

Odobrena strategija kemijske sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski klubovi pozdravili su donošenje Nacionalne strategije kemijske sigurnosti, od koje očekuju da će uspostaviti bolju koordinaciju tijela zaduženih za kemijsku sigurnost.

Državni tajnik Ante Zvonimir Golem uvodno je podsjetio da je nadzor nad kemijskom sigurnošću po postojećim propisima podijeljen u nekoliko resora.

Pročitajte i ovo Noćni klub PRIDRŽAVAJU LI SE MJERA? Ne, ovo nisu arhivske snimke: Bili smo u noćnom izlasku u dalmatinskom gradu koji je u četvrtak imao 26 novozaraženih koronom Slika nije dostupna Industrija na koljenima Noćni klubovi u borbi s koronavirusom: "Mi smo zemlja u kojoj ljudi vole ići van, to je dio naše kulture. Nije to samo ekonomska katastrofa..."

Predloženom strategijom uspostavilo bi se tijelo koje će koordinirati te resore, a uz postojeće registre opasnih tvari i biocidnih pripravaka, vodila bi se i evidencija svih kemikalija, uključujući i onih u svakodnevnoj uporabi, kakve su, primjerice, sol ili jestivo ulje.

Golem je tako odgovorio na upozorenja zastupnika da u Hrvatskoj ne postoji učinkovit sustav kontrole uvezene hrane i vode za piće.

Naglasio je i da je donošenje strategije preporuka Europske komisije i preduvjet za povlačenje novca iz programa IPA 2007.

Na neusklađenost nadzora nad uvozom hrane upozorila je Marijana Petir, koja se založila za osnivanje tijela koje bi utvrđivalo uvjete i ovlašćivalo laboratorije u kojima se kontrolira kvaliteta hrane.

Andrija Hebrang ističe, pak, da je nadzor nad kemijskom sigurnošću podijeljen između ministarstava zdravstva i poljoprivrede pa je, kaže, nužno uspostaviti koordinaciju među tim resorima, kako ne bi došlo do preklapanja ovlasti ili izbjegavanja obveza.

Donošenje strategije pozdravio je i Zdenko Vincelj, koji je, međutim, uvjeren da predloženi tekst nije jasno definirao tko će nadzirati kemijsku sigurnost i koliko će takav sustav koštati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene