441217
441217
441217
441217
441217

Odluke Vlade na zatvorenom dijelu sjednice

  • , 23.06.2016., 13:51
  • Autor:
  • komentara

Vlada je poslala piropćenje o usvojenim stajlištima na zatvorenom dijelu sjednice.

 
 
 
 
Tihomir Orešković (Foto: dnevnik.hr)
Tihomir Orešković (Foto: dnevnik.hr)

Vlada se priopćenjem oglasila o zaključcima donesenim na zatvorenom dijelu sjednice Vlade.

Prenosimo ga u cijelosti:

Na zatvorenom dijelu 28. sjednice Vlade Republike Hrvatske usvojena su stajališta Republike Hrvatske za sastanak Europskog vijeća, koji će se održati 28. i 29. lipnja ove godine u Bruxellesu. Također, verificirana su stajališta za sastanke Vijeća ministara, i to za Vijeće za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i pitanja potrošača (EPSCO), u formatu ministara nadležnih za zapošljavanje, socijalnu politiku i zdravstvo, 16. i 17. lipnja 2016. godine, zatim za Vijeće za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), 17. lipnja, Vijeće za vanjske poslove (FAC), 20. lipnja, te Vijeće za okoliš (ENVI), 20. lipnja. Usvojena su i stajališta za Vijeće za opće poslove (GAC), 24. lipnja, te Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFSIH), 27. i 28. lipnja 2016. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara Europske unije tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.


Vlada je odgovorila na Pismo službene obavijesti Europske komisije od 29. travnja 2016. godine, broj 2016/2024, u vezi s odgovornim i sigurnim zbrinjavanjem istrošenoga goriva i radioaktivnog otpada, zatim na Pismo službene obavijesti Europske komisije od 29. travnja 2016. godine, broj 2016/2017, u vezi s očuvanjem divljih ptica, na Obrazloženo mišljenje Europske komisije od 29. travnja 2016. godine, broj 2015/2060, u vezi sa sigurnošću zračne plovidbe, na Obrazloženo mišljenje Europske komisije od 29. travnja 2016. godine, broj 2015/0430, u vezi s alternativnim rješavanjem potrošačkih sporova, te na Obrazloženo mišljenje Europske komisije od 29. travnja 2016. godine, broj 2015/2155, u vezi s otpadom. Odgovori koje je Vlada utvrdila bit će proslijeđeni Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.
Donesena je Odluka o deklasifikaciji audio snimke, fonograma i zapisnika zatvorenog dijela 27. sjednice Vlade Republike Hrvatske, održane 8. lipnja 2016. godine, u dijelu koji se odnosi na Kadrovska pitanja. Ova točka klasificirana je oznakom „povjerljivo“ stoga je nismo u mogućnosti objaviti u cijelosti.

Odobrena su sredstva na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu. Točka je klasificirana oznakom „povjerljivo“ stoga je nismo u mogućnosti objaviti u cijelosti.

Usvojen je pregled zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2016. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na web stranici Vlade vlada.gov.hr.

Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima. Petru Baraću dana je ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva obrane, s danom 20. lipnja 2016. godine, do imenovanja glavnog tajnika Ministarstva obrane temeljem provedenog postupka po javnom natječaju, a najduže do šest mjeseci.

Također, Hrvoju Žulju dana je ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva kulture, do imenovanja glavnog tajnika Ministarstva kulture temeljem provedenog postupka po javnom natječaju, a najduže do šest mjeseci.

Radi isteka mandata, razriješena je glavna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Mirna Nemet.

Temeljem razrješenja prvog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, Tomislav Karamarko razriješen je dužnosti člana Vlade zaduženog za nacionalnu sigurnost koji obavlja i dužnost predsjednika Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija. Također, razriješen je dužnosti člana Povjerenstva za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, koji je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske kojeg odredi Vlada Republike Hrvatske. Zatim, razriješen je dužnosti predsjednika Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, koji je potpredsjednik Vlade nadležan za upravljanje državnom imovinom. Tomislav Karamarko, temeljem razrješenja dužnosti prvog potpredsjednika Vlade, razriješen je i dužnosti predsjednika Savjeta za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima. Nadalje, razriješen je dužnosti predsjednika Organizacijskog odbora Europskih sveučilišnih igara Zagreb - Rijeka 2016. godine, zatim dužnosti predsjednika Koordinacije za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom te dužnosti člana Kadrovske komisije Vlade Republike Hrvatske.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se