Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na temelju njihove srodnosti

Odluka o spajanju bolnica na procjeni ustavnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka Gradska skupština sa sutrašnje će sjednice uputiti Ustavnom sudu prijedlog zahtjeva za ocjenom suglasnosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti s Ustavom zbog odluke Ministarstva zdravstva o spajanju zagrebačkih bolnica, a istodobno će, kako je najavljeno, ponuditi novo rješenje - spajanje tih bolnica na temelju njihove srodnosti.

Predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem ranije je izjavio da je ministar zdravstva Darko Milinović, prije donošenja nove mreže bolnica u Zagrebu, trebao od Skupštine zatražiti suglasnost na takvu intervenciju, jer, kaže Šprem, o promjeni statusa bolnica može odlučivati samo njihov osnivač, a to je Grad Zagreb.

Pročitajte i ovo Zatvaranje ordinacija - 2 PREVIŠE LIJEČNIKA Zašto se zatvaraju ordinacije obiteljske medicine? Dnevnik Nove TV otkrio novi apsurd u hrvatskom zdravstvu Liste čekanja: Ilustracija - 2 a gdje je reforma? Niti jedan ministar još nije riješio ovaj problem: "Prije operacija ljudi ne mogu dobiti uslugu, pa odu kod privatnika i plate"

Gradska skupština predložit će ministru novu mrežu zdravstvenih ustanova i zatražiti njegovo očitovanje, a od gradonačelnika Milana Bandića da o tome provede javnu raspravu. Prema tom bi se prijedlogu, na inicijativu upravnih vijeća pet zagrebačkih bolnica, u jedan dječji centar spojile dječje bolnice Srebrnjak, Goljak i Kukuljevićeva te psihijatrijske bolnice Jankomir i Vrapče, dok bi samostalne ostale Klinička bolnica Sveti Duh i Bolnica za plućne bolesti u Rockefellerovoj koja bi, dodatnim proširenjem, postala hospicij.

Poslovanje završava s gubicima?

Gradski će zastupnici sutra razmotriti i izvješće o izvršenju gradskog proračuna za prvu polovicu godine po kojem su prihodi bili nešto veći od 3,3 milijarde kuna (44,60 posto u odnosu na godišnji plan) što je 6,25 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su rashodi bili nešto veći od 2,9 milijardi ili 40,28 posto od godišnjeg plana.

Grad je u prvom polugodištu redovito otplaćivao kredite, pa je tako otplaćeno oko 56 milijuna kuna glavnice i 4,5 milijuna kamata. Po financijskim i robnim kreditima dug Grada je na 30. lipnja iznosio 467.027.015 kuna, a u prvoj polovici godine nije bilo novih jamstava niti suglasnosti za kreditna zaduženja.

Na dnevnom redu Skupštine bit će i izvješće Uprave Zagrebačkog holdinga o lanjskom poslovanju kad su prihodi od 4,3 milijarde kuna pokrivali rashode nešto veće od četiri milijarde, no ove godine u javnosti se javlja sumnja da bi Holding mogao završiti poslovanje s gubicima jer od Grada ne dobiva planirane iznose za podružnice niti je dobio 'zeleno svjetlo' za novo zaduživanje.

>> Devet zagrebačkih bolnica i formalno spojeno u četiri

Raspravljat će se i o prijedlogu odluke o autotaksi prijevozu kojim bi ta usluga postala malo jeftinija i dostupnija građanima. Premda nije na dnevnom redu, na sutrašnju bi sjednicu mogao doći i prijedlog zagrebačkog HNS-a za raspisivanjem referenduma za smjenom gradonačelnika Milana Bandića što su ljetos najavili za jesensko skupštinsko zasjedanje. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene