Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Bajić u BiH

Odluka o Purdi u rukama suda i pravosuđa BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica državnih tužitelja iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine stigli su u Bijeljinu.

Mladen Bajić, Vladimir Vukčević i Milorad Barašin na dvodnevnom su susretu u etno-selu gdje bi trebali riješiti mnoga otvorena pitanja. Jedno od njih je i slučaj vukovarskog branitelja Tihomira Purde koji odgovor na pitanje hoće li se vratiti kući u Vukovar ili će biti izručen Srbiji čeka u ekstradicijskom pritvoru u Zenici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvješće radu DORH-a SDP neće podržati Bajićevo izvješće Slika nije dostupna Dva milijuna kuna i 300.000 eura HDZ predao Barišićev novac iz crnog fonda Bajiću?

>> Srb: Hrvatska ima dokument koji spašava Purdu

Glavni odvjetnik BiH Milorad Barašin izjavio je u srijedu u Bijeljini, gdje je počeo dvodnevni sastanak državnih odvjetnika BiH, Hrvatske i Srbije, da će sud i ministarstvo pravosuđa BiH donijeti konačnu odluku u slučaju Tihomira Purde, jer su 'tužitelji obavili svoje', javljaju srbijanske i bosanskohercegovačke novinske agencije.

Srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukičević potvrdio je da će se o Purdinu slučaju govoriti tijekom sutrašnjeg sastanka, a glavni hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić rekao je kako očekuje da će sud u tom slučaju 'utvrditi materijalnu istinu i donijeti pravednu odluku', prenose Fena i Tanjug.

Bajić, Barašin i Vukičević ocijenili su da je međusobna suradnja u progonu ratnih zločina sve bolja, iako postoje brojna pitanja o kojima se zbog miješanja politike nije moguće dogovoriti. 'Mi se borimo da se politika što manje miješa u rad tužiteljstava, ali se miješa, nažalost. Čim je utjecaj politike i malen, to se na našoj suradnji odmah vidi', rekao je Vukčević, prenosi Beta.

Dvodnevni trojni radni sastanak državnih odvjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije počeo je u srijedu u Bijeljini u organizaciji ureda Ujedinjenih naroda u BiH. Bajić smatra da politički utjecaji postoje, ali da oni ne bi trebali biti važni za rad pravosuđa. 'Isključivo je važna suradnja na pravosudnoj razini, sve drugo je nebitno. Međusobno povjerenje glavnih odvjetnika i ostalih u lancu pravosudnih tijela triju zemalja pokazuje da je svaki dan ta suradnja sve bolja i da granice više nisu nikakva zapreka', rekao je Bajić.

Vukčević je rekao da je suradnja srbijanskog s hrvatskim državnim odvjetništvom puno bolja nego s bosanskohercegovačkim. Svrha dvodnevna sastanka u Bijeljini je unaprjeđenje regionalne suradnje u području progona ratnih zločina. U proteklu razdoblju ta je suradnja napredovala na području redovite razmjene dokaza, podataka i znanja u progonu ratnih zločina i izravnoj komunikaciji između državnih odvjetnika i sudaca u regiji, doznaje se iz ureda UN-a u BiH. Inicijativa za održavanje takva sastanka u skladu je s naporima UNDP-ova projekta Pristup pravdi: Suočavanje s prošlošću i izgradnja povjerenja za budućnost.

Očekuje se da će na sastanku za zatvorenim vratima hrvatski, srbijanski i bosanskohercegovački državni odvjetnici Mladen Bajić, Vladimir Vukčević i Milorad Barašin u srijedu i četvrtak razgovarati o aktualnostima u području pravosuđa te o konkretnim koracima za unaprjeđenje suradnje triju zemalja u učinkovitu i koordiniranu progonu ratnih zločina.

Državni odvjetnici razgovarat će u četvrtak, drugog i završnog dana sastanka, i o slučaju hrvatskog veterana Tihomira Purde, koji u sarajevskom zatvoru čeka odluku suda BiH o tome hoće li biti izručen Srbiji na temelju optužbe o navodnim ratnim zločinima. Bajić, Vukčević i Barašin razmotrit će okolnosti u kojima se nalazi Purda, kojem je prošli tjedan produžen ekstradicijski pritvor do šest mjeseci tijekom kojih će sud BiH odlučiti o zahtjevu za izručenje. (I.I./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene