Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazak iz Hrvatske

U 52. GODINI DONIJELA NAJTEŽU ODLUKU U ŽIVOTU "Taj rad ugrožava i moju profesiju i moje zdravlje. Odlučila sam otići u Bavarsku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko zdravstvo grca u dugovima, a novca za krpanje svih rupa - nema. No, ministar Milan Kujundžić poručuje kako se novca za stimuliranje zdravstvenog kadra mora iznaći. Naime, svakog dana sve više liječnika i medicinskih sestara odlazi raditi u inozemstvo. Reporterka Nove TV Ana Pejičić Dejanović razgovarala je s liječnicom koja otvoreno govori o razlozima odlaska u inozemstvo.

U 52. godini dr. med. Sanja Klaić Grotić odlučila je donijeti do sada, kako kaže, najtežu odluku u svom životu.

Pročitajte i ovo Liječnici u inozemstvu - 4 Nedostaje i sestara Iz Hrvatske iselio rekordan broj liječnika! "Stvarno sam više nego zadovoljan, bolje mi je tu" Slika nije dostupna Kompleksni, dugogodišnji problemi ZDRAVSTVO U 2016. Liječnici odlaze, gubici rastu

'Ja ne mogu više svakodnevno kvalitetno odrađivati 80 pacijenata. Taj rad ugrožava i moju profesiju i moje zdravlje. Odlučila sam otići u Bavarsku', kaže liječnica.

U Bavarskoj je, kažu, očekuju puno bolji uvjeti rada.

'Gdje kolege maksimalno dnevno imaju 30 pacijenata, imaju administratora i medicinsku sestru. Uz sve to ja ću dobiti i pet puta veći novac'.

I njezina kolegica, nezadovoljna uvjetima rada u Hrvatskoj, planira svoju sreću potražiti u drugoj zemlji.

'Sin mi studira u Škotskoj i već pita kad ću doći. Samo čekam da kćeri završi školska godina i na putu sam ka van!', kaže obiteljska liječnica Davorka Došen Mrak.

Hrvatski zdravstveni sustav suočava se s velikim odlaskom liječnika i medicinskih sestara. Od resornog ministra traže hitne mjere kako bi daljnji odljev zaustavili.

'Plan bi bio da svi liječnici primarne budu koncesionari. Odnosno da sami odlučuju o svom radu', pojašnjava dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije obiteljske medicine.

'Treba napraviti stimulacijske mjere da ljudi požele raditi u hrvatskim bolnicama, a ne da su prisiljeni na to nekim ugovorom koji ih tereti za neku suludu sumu koju s hrvatskom plaću ne mogu ni platiti', ističe Ivana Šmit iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Resorni ministar Milan Kujundžić zalaže se za određene mjere.

'Omogućiti razvijanje karijere mladim liječnicima i stjecanje znanja, nagrađivanje prema izvršenosti posla i nagrađivanje u lokalnim sredinama gdje ljude treba stimulirati da ostanu raditi', najavljuje ministar.

No, kako to učiniti kad novca u zdravstvu itekako nedostaje? Trenutni dug premašuje 3 i pol milijarde kuna, od čega bolnice najviše generiraju dugove. Bivši ministar Dario Nakić rješenje vidi u reformi bolničkog sustava.

'Ono što smo u kratkim crtama predvidjeli je nekoliko razina i kategorija bolnica. U tim ustanovama se mora jasno definirati kojim se točno djelatnostima bave. U Hrvatskoj trenutno imamo 36 akutnih bolnica. Smanjili bi ih na 28', kaže Nakić.

Zdravstvena struka poručuje - koliko god bolni bili, rezovi su neizbježni. Jer jedino tako neće doći do potpune propasti zdravstvenog sustava.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene