Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gorući problem

Odljev medicinara iz Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se suočava s kroničnim nedostatkom liječnika i ostalog medicinskog osoblja. A ministar zdravlja upozorava - ulaskom u Europsku uniju mnogi će liječnici - preko granice na posao!

Bernarda Somođi iz Čakovca već godinu dana u svojoj ordinaciji želi zaposliti liječnika. Na natječaj se mjesecima nitko nije javljao. ‘U obzir je dolazio doktor medicine s položenim državnim ispitom, znači praktički čisti početnik’, kaže Somođi.

Zaposliti liječnika nije teško samo u Čakovcu. Prema Zavodu za zapošljavanje u Hrvatskoj tek 13 doktora Opće medicine traži posao. ‘Ali imamo nedostatak i ostalih profesija, i medicinskih sestara i primalja i farmaceuta’, kaže minister zdravlja Rajko Ostojić.

S Europom smo izjednačeni samo u broju stomatologa, dok smo prošlu godinu završili s gotovo 3.000 slobodnih radnih mjesta za medicinske sestre. A ulaskom u Europu ove alarmantne brojke mogle bi se povećati. 

‘Iskustvo je pokazalo da u 1. godini pristupanja EU ode oko 500 liječnika i oko 1.500 sestara’, priznaje ministar Ostojić. Kako bi spriječio odljev medicinara , ministar najavljuje povećanje upisnih kvota na medicinske fakultete. A uskoro s radom počinje i Zavod za hitnu medicinu u Međimurskoj županiji. Tako je na burzi otovreno 30 novih radnih mjesta. Svjesni manjka bijelih kuta, u Međimurju su posegnuli za nizom mjera.

‘Edukacija, davanje specijalizacija, i ono što mi pokušavamo napraviti je da što god možemo više osiguravamo stambeno mjesto za mlade liječnike’, kaže ravnatelj Doma Zdravlja Čakovec Branko Vrčić.

Uvođenje dodatnih mjera ostaje, čini se, jedini način da se ionako nedovoljan broj medicinskih djelatnika zadrži u Hrvatskoj.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene