Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanovnici sve zabrinutiji

Odlagalište azbestnog otpada Slovenci postavili tik uz granicu s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europu je zainteresiralo odlagalište opasnog azbestnog otpada koje je Slovenija postavila tik uz granicu s Hrvatskom. Deponij u mjestu Jelšane raste iz dana u dan, a stanovnici su sve zabrinutiji.

Nekadašnja rupa u koju se na slovenskoj strani odlaže otpad pretvorila se u brdo respektabilnih dimenzija. 'Mi tu živimo jako blizu i imamo veliki deponij, kada puše ovako južni vjetar je grdo', rekao je Vojko Iskra. Sam smrad bi još i pretrpjeli, no čini se kako on nije jedini problem.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom

'U posljednje vrijeme ima dosta oboljelih, ne znamo koliko je to povezano s tim, ali u našem selu je dosta povećan broj oboljenja od karcinoma', rekao je dopredsjednik mjesnog odbora Rupa Alen Štemberger. Zvono za uzbunu zazvonilo je prije dvije godine kada se otkrilo kako je na odlagalište nelegalno dovezeno nekoliko stotina tona otpada koji sadrži i azbest.

>> Državno odvjetništvo istražuje poslove oko zbrinjavanja azbesta

'Ovo je upravo problem kakvima se i inače bavi naša organizacija. Međudržavni problem, odnosno problem koji je stvorila jedna država, a ima posljedice u drugoj', rekao je Paolo Tomatis, predsjednik Europske organizacije za opasnost od azbesta. Protiv deponija bune se i mještani slovenskih Jelšana, za sada, također bezuspješno.

'Sve otpadne vode slijevaju se u Kvarnerski zaljev'

Ovdje u Jelšanama upravo je počela padati kiša, a to i jest najopasnije jer voda s deponija ispire toksične tvari i nosi ih ravno na Hrvatsku stranu. 'Izvjesni eksperimenti koji su vršeni na u polju Brusan pokazuju da se sve otpadne vode s ovoga teritorija slijevaju u Kvarnerski zaljev', rekla je Mirjana Šabanović iz Eko Kvarnera.

'Ako postoje bilo kakvi opasni materijali oni koji su ih tu ostavili, oni koji zagađuju, moraju ih i ukloniti. I moraju platiti', reka je Tomatis. U Rupi se nadaju kako će uključivanje euopskih udruga ipak pomoći bržem rješavanju problema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene