Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljuti na odgovor

Odgovorom Vlade Bulju nisu zadovoljni ni u HVIDRI: ''Spomenike treba ukloniti da ne bi izazivale razdor među građanima''

Vlada o spornim pločama (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Vlada o spornim pločama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vlada o spornim pločama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vlada o spornim pločama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vlada o spornim pločama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vlada o spornim pločama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vlada o spornim pločama (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/3 >>
Dok se čeka konačan stav Povjerenstva za totalitarne simbole što će biti, između ostaloga, s brojnim spornim pločama diljem Hrvatske, pitanje onih četničkih, problematizirao je zastupnik Mosta Miro Bulj. Što mogu, odnosno ne mogu učiniti sa spornim pločama - Bulju su odgovorili iz Vlade.

Saborski zastupnik Miro Bulj svojim pitanjem problematizira spomen-ploču Vukašinu Šoškočaninu, Vojislavu Miliću, spomenik Mili Babiću, ali i pripadniku Knindži u Kistanju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu"

''Četnički spomenici koji se nalaze diljem RH da stoje bez obzira u kojem djelu Hrvatske od Vukovara do Dalmacije je više nego sramotno'', rekao je Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta.

Koje su im mogućnosti što će s brojnim četničkim spomenicima diljem Hrvatske Bulju su odgovorili iz Vlade: ''Kazneno zakonodavstvo Republike Hrvatske ne propisuje načine ili postupak uklanjanja postavljenih spomenika ili obilježja te u tom smislu ne predstavlja temelj za uklanjanje spornih objekata iz predmetnog pitanja.''

O odgovoru Bulj tek kratko kaže: ''Odgovor je bezličan i bezobrazan.''

Odgovorima o spornim pločama nisu zadovoljni ni u Hvidri.

''Mi smatramo da ih treba ukloniti na primjeren način kako ne bi izazivale niti razdor među građanima Hrvatske'', rekao je Josip Đakić, predsjednik Hvidre.

Na teren je izašla i inspekcija ministarstva graditeljstva - koja je sve prebacila na lokalnu samoupravu.

''Obavještavamo vas da je kontrola usklađenosti spomenika iz predmetnog zastupničkog pitanja s važećim propisima u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno komunalnih redara, pa je radi provedbe spomenute kontrole predmetno pitanje Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja dostavilo Općini Borovo, Krnjak, Kistanje i Sunja na nadležno postupanje sa zahtjevom da se o utvrđenom obavijesti to Ministarstvo'', priopćila je Vlada.

Brojna pitanja za Bulja su ostala otvorena. ''Pitanje o generalu Bobetku stav Pupovca gdje ga uspoređuje s najvišim zločincima od Miloševića do Dokmanovića , Babića su izbjegli'', kaže Bulj.

Upit zastupnika Bulja komentirali su i iz redova srpske manjine.

''Zastupnici i poput gospodina Bulja koriste, odnosno zloupotrebljavaju ovu temu radi privlačenja pažnje javnosti. Ljudi se ovdje bave drugim egzistencijalnim temama'', rekao je Srđan Milaković iz Demokratskog saveza Srba.

Bulj je potvrdio kako neće odustati dok ne dobije odgovore na sva pitanja. Iz IDS-a, koji je tražio da se veličanje ustaštva kazni zatvorom, danas na temu spomenika kojima se veliča četništvo bez komentara.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene