Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Centar za promicanje znanosti i kritičkog mišljenja

Odgovor Kaptolu: Iskaz da su katolici ugroženi čisto je farizejstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izjave Hrvatske biskupske konferencije 'Iustitia et pax' o ugroženosti rimokatoličke crkve i njezinih vjernika u Hrvatskoj danas je reagirao Centar za promicanje znanosti i kritičkog mišljenja.

'Ta se pretpostavka ne može potkrijepiti nikakvim javnosti poznatim podacima, a još manje atmosferom u društvu na simboličkoj razini', poručili su iz CFI Croatia.

Pročitajte i ovo Crkva - 4 ZA DNEVNIK NOVE TV Pad broja katolika u RH neke iznenadio, a neki su očekivali i veće smanjenje: "Očito je da je i u Hrvata na djelu konformizam" Slika nije dostupna POPIS STANOVNIŠTVA 2021. Katolika u Hrvatskoj ima sve manje, a raste broj ateista: Kako stoje ostale religije?

Komisija polazi od 'zabrinutosti zbog sve učestalijeg i otvorenijeg iskazivanja netrpeljivosti i nasilja prema katolicima u Hrvatskoj. Netrpeljivost prema katolicima i njihovim vjerskim uvjerenjima baštinjena je iz vremena komunističkog totalitarizma i nikada nije u potpunosti nestala, a u posljednje se vrijeme intenzivirala'.

'Netrpeljivost je moralni, a ne pravni problem'

U Centru ističu da nisu poznati slučajevi nasilja prema katolicima, a 'poznati su, međutim, dobro dokumentirani nasilni akti protiv pripadnika nekih manjina u Hrvatskoj. Pritom je poznato i to da su ove nasilne akti podržavali i neki svećenici'.

'Iskaz zabrinutosti zbog, navodne, ugroženosti nasiljem 80-postotne većine pučanstva uz zanemarivanje realnoga nasilja spram manjine naprosto je, na žalost, farizejstvo. Nedvojbeno se u javnome prostoru mogu naći izrazi netrpeljivosti i spram katolik. No, netrpeljivost (intolerancija) je moralni, a ne pravni problem.'

'Komisija zaziva državnu (točnije državnoodvjetničku) intervenciju protiv intolerancije, što bi, pravno, značilo zahtjev da državni organi djeluju protiv zakona (koji netrpeljivost ne navodi kao kažnjivu)', dodaju iz Centra.

'U obrazloženju stajališta Komisije njezin je tajnik ustvrdio 'da su statistički katolici većina, ali sociološki manjina u društvu, tj. da postoji intervenirajuća varijabla koja ureduje da to ne bude tako. Naime, ako je 80 posto katolika u društvu, onda bi 80 posto zastupnika trebali biti katolici, 80 posto na javnoj televiziji i u javnim poduzećima'.

'Pozivamo Komisiju da navede koje je djelovanje bilo kažnjivo'

'Brkajući političko predstavljanje i reprezentaciju u topologiji time se, zapravo, tvrdi da bi u Saboru trebala biti većina žena, odgovarajući postotak homoseksualaca, nepismenih ili, dapače, kriminalaca. Do takva nonsensa stiže se nedomišljenim zaoštravanjem zamišljene pretpostavke u vlastitoj ugroženosti.

Nedvojbeno je da su rimokatolici značajna većina u hrvatskome društvu, kao i to da u mnogome utječu na formiranje simboličkoga ozračja u kojemu zajednica živi (od ritualnih blagoslova praktički svih javnih objekata, do toga da je javna televizija, za nedavna posjeta, rimskoga papu bezizuzetno zvala 'svetim ocem' što je unutarcrkvena titula neprimjerena za opću javnost), stoji u propćenju.

CFI Croatia poziva Komisiju da navede točno koje je to djelovanje po njima bilo kažnjivo i po kojoj točki zakona. 'Time bi pokazali tu argumentativnu stranu crkve koju naglašavaju, kao i poznavanje zakona i ustava sekularne države u kojoj egzistiraju i čiju (protuustavnu) potporu dobivaju', zaključuje se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene