Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije se pojavio branitelj

Odgođeno ročište o stegovnoj odgovornosti sutkinje Juričić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ročište na kojem je Državno sudbeno vijeće trebalo odlučivati o stegovnoj odgovornosti sutkinje Upravnog suda Mirjane Juričić, koja je osporavala zakonitost saborske odluke o imenovanju ustavne sutkinje Slavice Banić, odgođeno je jer se nije pojavio njezin branitelj.

Odvjetniku Veljku Miljeviću, naime, nije dostavljen poziv za ročište koje je predsjednik DSV-a Ivan Turudić odgodio za 7. listopada. Pred DSV-om se nije pojavila ni stegovno prijavljena sutkinja, no ročište se moglo održati i bez njene nazočnosti. Inače, postupak u ovom slučaju već je u nekoliko navrata odgođen. Kako se doznaje od odvjetnika Miljevića, DSV je poziv za ročište uputio bivšoj braniteljici sutkinje Jadranki Sloković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbačena tužba Ustavna sutkinja Banić izgubila spor s EPH Slika nije dostupna Neće biti zaključen na ustavnom sudu Slučaj Banić na Europskom sudu za ljudska prava?

Stegovni postupak protiv Juričić lani je u ožujku pokrenuo tadašnji predsjednik Upravnog suda Ivica Kujundžić, tvrdeći da je iznošenjem neistina u medijima naštetila ugledu suda i sudačke časti. Odgovornost je zatražio i zbog njezinih navodnih pritisaka na djelatnike i suce Upravnog suda koji su odlučivali o njezinoj tužbi protiv saborske odluke o imenovanju ustavne sutkinje Slavice Banić.

Upravni sud je, naime, uvažio njezine tvrdnje da je Hrvatski sabor sutkinju Banić imenovao, iako nije udovoljavala uvjetima natječaja. No, Ustavni je sud tu odluku ukinuo krajem travnja 2009. zato što Upravni sud ne može poništavati odluke Sabora kao najvišega zakonodavnog tijela. Sutkinja Juričić, koja je također kandidirala za ustavnu sutkinju, nekoliko je puta odbijala sve optužbe tvrdeći da stegovni postupak protiv nje ne bi bio pokrenut da nije osporavala izbor ustavne sutkinje.

DSV je danas na još tri mjeseca produljio suspenzije suca Visokoga trgovačkog suda Bariše Gašpara i suca dubrovačkoga Županijskog suda Pere Miloglava protiv kojih se vode sudski postupci.

>> Slučaj Vrtovi sunca prebačen u Zagreb

Gašpar je optužen za zloporabu položaja, primanje mita i namještanje pravosudnih ispita, a pod suspenzijom je od 2008. Miloglav je, pak, optužen za zloporabu položaja i ovlasti u pretvorbi tvrtke 'Dubrovačko primorje' i nezakonit upis vlasništva nad zemljištem 'Vrtovi Sunca', a privremeno je udaljen sa sudačke dužnosti od sredine srpnja ove godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene