Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odgođen izbor članova proširenog sastava izbornih povjerenstava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zamolbu oporbenih stranaka Državno izborno povjerenstvo (DIP) za sutra je odgodilo izbor članova proširenoga sastava izbornih povjerenstava izbornih jedinica i njihovih zamjenika - uspije li se oporba do sutra u 16 sati dogovoriti oko članova i zamjenika DIP će ispoštivati njihovu volju, a ne uspiju li, članovi i zamjenici izabrat će se ždrijebom.

Budući da se oporbene stranke u bivšem sazivu Hrvatskog sabora nisu dogovorile o izboru po dva člana i zamjenika proširenoga sastava izbornih povjerenstava za deset izbornih jedinica, DIP je za danas u 16 sati najavio da će izbor provesti ždrijebanjem.

Pročitajte i ovo Marko Milanović Litre - 1 Odgovorio mu DIP Milanović Litre prijeti prijavom: "Glasao sam za sebe, ali na biračkom mjestu nemam niti jedan glas" Slaven Hojski, Državno izborno povjerenstvo popis birača DIP ima poruku za građane uoči izbora za Europski parlament: "Problem koji se javio na ovim izborima treba riješiti"

No, na početku sjednice DIP-a faksom je stigla obavijest iz SDP-a, da su oporbene stranke blizu dogovora, te je DIP zamoljen da odgodi izbor članova proširenoga sastava izbornih povjerenstava izbornih jedinica i njihovih zamjenika do očekivanoga dogovora.

Članovi DIP-a jednoglasno su odlučili da će oporbeni dogovor čekati do sutra u 16 sati - postigne li se DIP će izabrati članove i zamjenike sukladno tom dogovoru, a ne postigne li se, izbor će se provesti kockom.

Naime, vladajuća koalicija u Saboru predvođena HDZ-om, prije se dogovorila o svojim kandidatima za članove i zamjenike proširenoga sastava i svoj su prijedlog dostavili DIP-u, pa se još čekao dogovor parlamentarne oporbe.

Prema Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, prošireni sastav izbornih povjerenstava izbornih jedinica čine dva člana parlamentarne većine i dva člana manjine, sukladno stranačkom sastavu Sabora. 

U Zakonu također stoji da će se izbor članova i zamjenika, ne postigne li oporba dogovor, provesti kockom. Izborna povjerenstva izbornih jedinica imaju stalni sastav čije članove imenuje DIP iz redova sudaca i istaknutih pravnika, te prošireni sastav čiji se članovi imenuju pred izbore, a predstavnici su političkih stranaka. 

Zadaća izbornih povjerenstava izbornih jedinica je, da odrede biračka mjesta, najkasnije deset dana prije izbora, te imenuju biračke odbore, najkasnije pet dana prije izbora. Izborna povjerenstva će obaviti i tehničke pripreme za provedbu izbora, te zbrojiti rezultate glasovanja na biračkim mjestima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene