Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za početak prosinca

Odgođeno pripremno ročište za ponovljeno suđenje u slučaju Hypo i Ina-MOL

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripremno ročište u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevim Hypo i Ina-MOL u srijedu je odgođeno do početka prosinca jer je Uskok predložio nove dokaze koji nisu bili izvedeni na prvom suđenju.

Ravnateljica Uskoka Tamara Laptoš kazala je da je tužiteljstvo na sud donijelo više od stotinu stranica novih dokumenat koji nisu bili izvedeni u prvom suđenju. Na zahtjev Sanderove obrane pripremno ročište je, kako bi proučili nove dokaze, odgođeno do početka prosinca.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović Slika nije dostupna Prihvatili jamstva Županijski sud donio odluku - Sanader može na slobodu, USKOK najavio žalbu

Prvu presudu kojom je bivši premijer zbog korupcije i ratnog profiterstva pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora u srpnju je ukinuo Ustavni sud.

Vođenje ponovljenog suđenja dodijeljeno je sucu Zdravku Majeroviću, jer je Vrhovni sud, nakon žalbe Sanaderove obrane, zabranio da suđenje još jednom vodi sudac Ivan Turudić koji je bivšeg premijera osudio u prvostupanjskom postupku. Nakon pripremnog ročišta u slučajevima Hypo i Ina-MOL bit će poznato hoće li se u novom postupku ponovno izvoditi svi dokazi i ispitivati svi svjedoci što se ne bi moralo raditi da suđenje vodi isto sudsko vijeće koje je donijelo prvostupanjsku presudu.

Odgođeno pripremno ročište u slučaju HEP - Dioki

I dalje postoji mogućnost da se u ponovljenom postupku Sanaderu sudi zajedno s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem. Njemu je, naime još u veljači trebalo početi suđenje za podmićivanje bivšeg premijera, no ono je odgođeno jer s Vrhovnog suda nije vraćen spis koji je tamo završio nakon što se Hernadijeva obrana žalila što cijela dokumentacija u tom opsežnom slučaju nije prevedna na mađarski, uz argument da bez obzira što mu se sudi u odsutnosti ima pravo dobiti spis na jeziku koji razumije.

Bivšem premijeru u međuvremenu je na Vrhovnom sudu ukinuta i nepravomoćna presudu u slučaju Fimi medija u kojem je, zajedno sa svojom bivšom strankom, bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Vrhovni je sud odlučio i da Sanader treba biti pušten iz istražnog zatvora uz jamčevinu od 12,4 milijuna kuna, no on je i dalje iza rešetaka jer odluka o prihvaćanju jamstva u nekretninama nije postala pravomoćna.

Sanaderu se još sudi u slučaju Planinska, u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije" nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Zbog bolesti bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka u utorak nije održano pripremno ročište Sanaderu i njegovim suoptuženicima u slučaju HEP-Dioki. U novom je suđenju Sanader na optuženičku klupu trebao sjesti zbog optužbi da je s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene