Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o 522 amandmana

Zaiskrilo između Grmoje i Pupovca: ''Radite ljude budalama, žulja vas kad pričamo o stvarnim problemima''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastao se Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Kada su počele rasprave o stankama, među članovima odbora je zaiskrilo.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nastavio je sjednicu raspravom o više od 500 amandmana pristiglih na prijedlog novog saborskog Poslovnika.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Nikola Grmoja iz Mosta pobunio se na stanke u popodnevnom terminu. ''Radite ljude budalama, žulja vas kad pričamo o stvarnim problemima'', rekao je Grmoja.

Na to mu je odgovoiro saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac riječima: ''Pregovarali ste jednu večer s jednima i drugu s drugima i uporpastili ste sve. Kad je riječ o kulturi i slobodi govora što čujem od dijela vas, promale me trnci - kako se demagogija pretvara u totalitarizam. Vi ste novi totalitaristi pod krinkom slobode govora''.

Pri kraju dvosatne rasprave SDP-ov Arsen Bauk objavio je kako su spremni povući svojih četiristotinjak "opstruktivnih amandmana", uz uvjet da vladajući pristanu da stanke predviđene za slobodnu raspravu zastupnika prvog dana zasjedanja u tjednu budu u dosadašnjem terminu, na početku sjednice, dok bi pristali da u ostale dane budu između 13 i 14,15 sati.

Spremnost na kompromis

Drugi uvjet je da predsjednik Sabora, uz potpis 30 zastupnika, na raspravu stavi neku od oporbenih točaka koja se na dnevnom redu nalazi 60 dana. Zastupnici SDP-a, kazao je Bauk, o Poslovniku bi glasali po savjesti. Najavio je da će o tome do utorka zatražiti sastanak s predsjednikom Sabora.

HDZ-ov Branko Bačić potvrdio je spremnost HDZ-a na prijedlog da oporba može na dnevni red uvrstiti 11 točaka po svom izboru, kada to zatraži 30 zastupnika, kao i da prva tjedna stanka bude jutarnja, a u ostale dane u 13 sati. Poručio je, međutim, da bi SDP-ova spremnost na kompromis, osim povlačenja amandmana, morala uključivati i potvrdu da će prihvatiti novi Poslovnik.

Predsjednik Odbora Željko Reiner (HDZ) izrazio je zadovoljstvo zbog spremnosti na kompromis koji bi trebao biti takav da se "ni jedna strana ne osjeti zakinutom ni pobjednikom" te naglasio da cilj vladajućih nije nametati bilo što oporbi, jer da jest imaju dovoljno ruku da izglasaju što žele. Pozvao je zastupnike Mosta i svih drugih stranaka da se priključe razgovorima o finalnom tekstu Poslovnika.

Mostov Nikola Grmoja najavio je kako je spreman podržati SDP-ove ustupke, jer žele podržati sve što ide u korist opozicije, ali je HDZ-u i SDP-u prigovorio što se dogovaraju bez Mosta. Kaže kako mu je jasno da su mete izmjene Poslovnika manje stranke, poput Mosta i Živog zida. "Jasna nam je namjera, izvedba i dogovor", ustvrdio je Grmoja.

Raspravi koja je završila spremnošću dviju strana za dogovorom nije, međutim, nedostajalo napetosti i povišenih tonova.

Kada se glasa o amandmanima

Burno je bilo i na početku sjednice kada je Bačić predložio da se na plenarnoj sjednici prvo obrazlože i rasprave amandmani, a tek na kraju o njima glasa.

SDP-ov Peđa Grbin upozorio je na pravilo da se nakon svakog amandmana odmah i glasa o njemu. Gordan Maras ocijenio je to "nepodnošljivom lakoćom ignoriranja oporbe i javnosti" te ustvrdio da je riječ o komociji većine.

Pojasnio je da bi rasprava o amandmanima najvjerojatnije trajala desetak sati, pa vladajući vjerojatno ne bi cijelo vrijeme bili u dvorani i glasanje ne bi bilo pod kontrolom. "Bačić će otići spavati, a ja ostati u Saboru. Onda će se ujutro Bačić probuditi, obrisati krmelje i doći glasati na 15 minuta", kazao je Maras.

I Grmoja je ocijenio da je to udar na parlamentarizam jer vladajući žele onemogućiti da građani čuju razloge zbog kojih su amandmani odbijeni.

Bačić je priznao da taj amandman jest presedan, ali smatra da je presedan i 500-injak uglavnom tehničkih amandmana. Bačićev prijedlog prihvaćen je glasovima vladajućih. (I.D. / I.B.T./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene