Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Slavka Linića

Odbor tvrdi da Linića nisu pratili po Milanovićevom nalogu, Linić odgovara: Policija skriva dokumente!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Linićeve tvrdnje o tome da su ga pratili policija i tajne službe po premijerovom nalogu su odbačene na temelju činjenice da u policijskoj evidenciji za njih ne postoje dokazi.

Nadzor saborskog Odbora za unutarnju politiku u povodu predstavke bivšeg ministra financija Slavka Linića rezultirao je danas s čak tri različita prijedloga zaključaka - vladajući tvrde da su Linićevi navodi da ga se nezakonito pratilo po nalogu premijera Zorana Milanovića neutemeljeni, oporba u izdvojenom mišljenju ističe da je to nemoguće utvrditi zbog manjkave procedure, a Igor Rađenović (SDP) tvrdi da je dio članova Odbora pokušao zloupotrijebiti provedeni nadzor.

Pročitajte i ovo U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 6 Tri kaznena djela Policija uhvatila grafitera koji je blatio Milanovića i druge političare, poznato odakle je Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Predsjednik odbora Miroslav Tuđman (HDZ) je, nakon za javnost zatvorene sjednice, izvijestio da je većinom glasova donesen zaključak po kojem su Linićevi navodi da je bio praćen -  neutemeljeni.

'Taj zaključak donijela je parlamentarna većina, koja se oslonila na izvještaj ravnatelja policije i ministra unutarnjih poslova i zaključila da nema temelja za Linićevu predstavku. U drugom zaključku, koji predlaže oporba, ide se na to da se ne može ustanoviti do kraja pouzdanost izvješća ravnatelja policije niti ministra unutarnjih poslova, zato što ne sadrže odgovor na sva pitanja pa ostaje otvoreno ovo što je Linić iznio', kazao je Tuđman.

Ocijenio je kako sustav nadzora nije dobar, budući da Odbor nema istražne ovlasti pa ne može koristiti stručne službe koje se bave nadzorom da one rade po nalogu odbora.

Nezadovoljan je što su Linićeve tvrdnje odbačene samo na temelju činjenice da u policijskoj evidenciji za njih ne postoje dokazi.

'Netko radi nerede u Vladi'

'To je formulacija koja zadovoljava sve potrebe. Ili nemate očitovanje ministra unutarnjih poslova na razgovor za koji Linić tvrdi da se vodio, a radi se o informaciji koju je Ranko Ostojić, prema navodu Linića, dao premijeru Milanoviću. Ti podaci su, s našeg stajališta, neprovjerljivi jer imamo dvije tvrdnje pa će oni su koji su dosljedni radi svoje lojalnosti vjerovati onome kome žele vjerovati", tumači Tuđman.

Dodao je da je 'slučaj Linić' samo formalno završen, a da će javnost procijeniti čiji argumenti su vjerodostojni.

"Činjenica je da je ovdje ustanovljeno da Linić nije bio izravno meta, da nije bilo naloga za njegovo praćenje, ali pitanje je je li on bio zahvaćen nekim drugim slučajevima i u kojem svojstvu. To Odbor naprosto nije u stanju ustanoviti jer nema ovlasti niti pravne instrumente", kazao je Tuđman.

Potpredsjednik odbora Igor Dragovan (SDP) zadovoljan je provedenim nadzorom i prihvaćenim zaključcima.

"Bitno je da hrvatska javnost bude upoznata s činjeničnim i pravim stanjem stvari, a to je da su navodi iz predstavke koju je Slavko Linić uputio na ovaj odbor neutemeljeni. Nije bitno radi li se o Slavku Liniću, nego bilo koji građanin RH mora imati sigurnost da u slučaju da se osjeća ugroženim postoje i mogućnosti i institucije koje sve navode mogu provjeriti u relativno kratkom roku i reći je li to istina ili nije", tumači Dragovan.

Dodao je da je sustav nadzora nužno dići na višu razinu, zbog čega se, kaže, i osniva vijeće za građanski nadzor na provedbom policijskih ovlasti.

Rađenović tvrdi da je bilo zloupotreba

Igor Rađenović u izdvojenom mišljenju navodi, pak, da su 'u sklopu provedenog nadzora OTC-a, osim provjere telefonskog broja Slavka Linića, pojedini članovi Odbora zatražili provjeru za još nekoliko telefonskih brojeva, o čemu je sastavljena službena bilješka'. O čemu se točno radi, Rađenović nije naveo.

Zaključak saborskog Odbora za unutarnju politiku, po kojem su neutemeljene tvrdnje da ga je policija nezakonito pratila po nalogu premijera Zorana Milanovića, bivši ministar financija Slavko Linić danas je protumačio kao dokaz da policija 'radi nezakonito i uspješno skriva dokumente'.

"Odbor nije pronašao ništa jer su svi dokumenti nestali. Nemam prigovora na rad Odbora, imam prigovor na rad policije, jer jednostavno rade nezakonito i uspješno skrivaju dokumente", kazao je Linić.

Kolegama u Odboru zahvalio je na obavljenom poslu.

Žestoki oporbenjak Linić: Milanović je neodgovoran jer nije ništa pokušao napraviti

'Ali s obzirom na moje iskustvo s nekim ljudima iz policije, smatram da su moji navodi točni. Ovo samo znači da su radili nezakonito u policiji i da je netko odgovoran za to. Na meni je da se još više pozabavim tim nezakonitim radom i da dam još više argumenata', rekao je Linić.

Najavio je da će prikupiti više imena i objaviti ih, čime će, kaže, jasno progovoriti o tome kako radi policija u dijelu u kojoj je u izravnoj nadležnosti ministra unutarnjih poslova.

Iako ne odustaje od tvrdnje da ga je policija pratila i ometala život njegove obitelji, Linić se ne namjerava obratiti Državnom odvjetništvu (DORH).

'U ovom trenutku mi ne pada na pamet da posnosim prijavu DORH-u. Vrlo je jasna poruka koju želim poslati, u ovom trenutku bitno je reći da postoji zloupotreba policije, koju ne vidimo kad promatramo dokumente. Ja znam što sam sve proživljavao, mogu misliti što ostali građani proživljavaju', kazao je Linić.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene