Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće DORH-a

Odbor za pravosuđe opet nije raspravljao o imenovanju članova Državnog sudbenog vijeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe s dnevnog reda su treći put zaredom otpale točke koje se odnose na prijedloge odluka o imenovanju članova Državnog sudbenog vijeća i Državnog odvjetničkog vijeća.

HDZ i Most o tome se još nisu dogovorili.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić - 3 Do kada? Visoki kazneni sud objasnio: Evo do kada će Ivan Turudić obnašati sudačku dužnost Ivan Malenica Afera Geodezija Malenica: ''Kövesi je poslala pismo, u njemu jedno ne spominje''

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan odboru je predstavio izvješće o radu DORH-a za 2015. godinu.

Istaknuo je kako je na plaće i materijalne troškove utrošeno 17 milijuna kuna dok je 30 milijuna utrošeno na arbitražne postupke.

HDZ-ova Marija Jelkovec Cvitanu je prigovorila kako DORH nije učinio dovoljno na polju procesuiranju ratnih zločina.

Cvitan je najavio da će sredinom veljače biti održan sastanak regionalnih tužiteljstava na kojem bi se trebalo razgovarati i o optužnicama protiv hrvatskih branitelja.

"Razgovarat ćemo o kriterijima, razmjeni podataka i tome kako ubrzati proces. Hrvatska štiti svoje nacionalne interese i htjeli bismo da sve postupke, bez obzira gdje se vode, u Srbiji ili BIH, protiv naših državljana, naših generala, da te kaznene prijave preuzme Državno odvjetništvu RH, pa da donesemo valjane odluke bez ikakvih skrivača", rekao je Cvitan nakon sjednice saborskog Odbora za pravosuđe.

"Generali u nemogućoj situaciji"

Hrvatski su generali u nemogućoj situaciji jer ne znaju mogu li izaći izvan zemlje na osnovu kaznenih prijava koje su vrlo upitne, posebno kada se gledaju izvori, kazao je Cvitan nakon što je na sjednici podnio izvješće o radu DORH-a za 2015.

Protiv hrvatskih branitelja, dodao je, optužnice je podiglo nepostojeće tužilaštvo JNA, tužilaštvo nepostojeće vojske i nepostojeće države Jugoslavije. "Mi ne raspolažemo i ne znamo za što su optuženi, ne znaju ni oni, a izloženi su mogućnosti da ih netko uhiti", pojasnio je Cvitan.

Podnoseći izvješće Odboru požalio se na loše prostorne uvjete za rad USKOK-a. "Ne govorim o nekim raskošnim prostorima, ali dva zamjenika u sobi od 12 kvadrata jedan drugog ometaju, obavljaju telefonske razgovore... stvaraju se nemogući uvjeti za rad", rekao je.

USKOK je, tvrdi Cvitan, "po onome što vrijedi perjanica u regiji i Europi specijaliziranih državnih odvjetništava". Međutim, u organizacijskom smislu USKOK zaostaje iza svih specijaliziranih državnih odvjetništava u regiji. "Ispred nas su, što je zapravo poražavajuće, BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora i Albanija. To nije dobro", poručio je Cvitan.

Odbor izvješće primio na znanje

Odbor je primio izvješće na znanje sa 7 glasova za i 3 suzdržana.

"U suštini to je nešto novo. Dosad je bilo da se izjvešće prihvaća ili ne prihvaća. Činjenica je da nigdje nije ni propisano da Sabor treba glasati o izvješću o stanju i kretanju kriminaliteta", kazao je Cvitan. (J.K./Hina)

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene