Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASILJE NAD NOVINARIMA

ODBOR ZA MEDIJE Culej napao Lekovića da se služi "promiloševićevskom gebelštinom iz 1990. i 1991."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po riječima Saše Lekovića, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, u zadnjih nekoliko godina više desetaka novinara i novinarki doživjelo je prijetnje, uključujući i one smrću.

Prijetnje novinarima i ugroza slobode medija bile su tema sjednice saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj su neki sudionici ustvrdili kako odgovornost zbog tih napada snose sami novinari, dok drugi smatraju da je poplava prijetnji novinarima radikalizirana u zadnje tri godine jer se političari u javnom diskursu koriste primitivnim jezikom i uvredama.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Prva tematska sjednica Odbora sazvana je temeljem više inicijativa kako bi se zauzeo politički stav i poslala poruka da se nasilje prema novinarima neće tolerirati.

Dio političara potiče napade na novinare

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković koji je i sam, kako tvrdi, bio žrtva pokušaja ubojstva, ustvrdio je kako dio političara ne samo da se ne bori protiv napada na novinare nego ih i potiče.

Napadačima na novinare, kazao je Leković, u pravilu se pridružuje i dio "novinara", koji su zapravo propagandistički provokatori.

Ustvrdio je da istaknuti članovi Hrvatskih novinara i publicista (HNiP) prednjače u rušenju ugleda novinarske profesije, uključujući i izravne napade na novinare koji se bave svojim poslom. "Optužuju HND za izmišljeno ljevičarenje kako bi imali opravdanje za svoje navodno desničarenje", rekao je.

Predsjednica HNiP-a Katja Kušec kazala je pak da se to novinarsko udruženje organiziralo jer je postojeće novinarsko društvo uzurpiralo monopol na istinu. "Neću se baviti napadima jer saborski odbor nije mjesto za obračunavanja udruga. U zadnje vrijeme nikad veće slobode nije bilo, ali ni više neprovjerenih činjenica, šlamperaja i spinova", rekla je.

Po Lekovićevim riječima, u zadnjih nekoliko godina više desetaka novinara i novinarki doživjelo je prijetnje, uključujući i one smrću, dok je samo u posljednjih mjesec dana novinarima stiglo najmanje pet pisama s prijetnjama smrću. "SMS-ove, telefonske pozive, a pogotovo prijeteće poruke na društvenim mrežama odavno nije moguće brojati", kaže Leković.

U zadnjih 10 godina 78 napada na novinare

Čelnik HND-a pozvao je novinare kojima su upućene prijetnje da to prijave policiji, dok je od Državnog odvjetništva i policije zatražio veći angažman.

Predstavnik Sindikata novinara Hrvatske Andrej Matijašević podsjetio je kako je, prema zadnjem izvješću povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava u Hrvatskoj, sloboda medija u silaznoj putanji, dok je po podacima nevladinih udruga u posljednjih godinu dana zabilježeno više od 75 napada na novinare.

Po podacima koje je iznio privremeni glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec, u zadnjih deset godina zabilježeno je 78 napada na novinare povezanih s obavljanjem novinarskog posla, a u ovoj godini zabilježeno je 14 takvih slučajeva.

Od 50 zabilježenih kaznenih djela, počinitelji su bili poznati u 35 slučajeva, što pokazuje da je razrješenost 70 posto. Zabilježena su i dva pokušaja teškog ozljeđivanja novinara, od kojih je jedan riješen.

No, Vnučec kaže da su to samo slučajevi koji su njima prijavljeni, pa i on poziva novinare koji primaju prijetnje da to prijave jer policija samo u radu s oštećenim može doći do rezultata.

Član Odbora Goran Beus Richembergh (HNS) ocijenio je pak da je poplava prijetnji novinarima i svima koji javno govore ohrabrena time što političari u javnom diskursu koriste primitivni jezik, čime se šalje poruka da je puno više dozvoljeno na društvenim mrežama.

"Novinari potiču agresiju pa postaju žrtvama"

S time se ne slaže članica Odbora Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) koja kaže da odgovornost nije isključivo na politici nego i na novinarima.

Saborski zastupnik Stevo Culej (HDZ) rekao je da mu se izvješće Lekovića na trenutak učinilo kao "promiloševićevska gebelština iz 1990. i 1991." koja je uzrokovala Domovinski rat, jer se u obraćanju razračunava sa svojim strahovima i proizvodi ustašizaciju, zanemarujući izvješće SOA-e o pojavi četništva u našem društvu. Culej smatra da je podjela u hrvatskom društvu nametnuta dijelom i od ideološki podijeljenih novinara koji vuku korijene iz prošlog sistema.

Saborski zastupnik Goran Dodig (HDS) ustvrdio je pak da novinari potiču agresiju i onda postaju žrtvama agresije. "Dok novinari ne počnu voditi računa i o slobodi pojedinca o kojem pišu nema sustava koji će ih zaštiti", rekao je Dodig upitavši s kojim pravom novinari zastupnike nazivaju uhljebima.

Tajnik HND-a Vladimir Lulić odgovorio im je kako je relativizirati stvari i reći da su novinari krivi što im se prijeti identično kao i, primjerice, tvrdnja da je žena silovana jer je nosila kratku suknju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene