458958
458958
458958
458958
458958

ODBIJA ŽIVJETI OD SOCIJALNE POMOĆI Dok ovce pasu, on plete čarape, veze i hekla

  • , 01.12.2016., 12:57
  • Autor:
  • komentara

Ovčja vuna za većinu je uzgajivača prava noćna mora. Otkup je rijetko gdje organiziran, pa se prirodna vuna diljem Hrvatske uglavnom uništava. No, Anto Vardić iz okolice Đakova nema takvih problema. Od vune svojih ovaca plete čarape, i tako zarađuje za život.

 
 
 
 
Plete čarape i zarađuje za život (Video: Dnevnik Nove TV)
Plete čarape i zarađuje za život (Video: Dnevnik Nove TV)

Dok ovce pasu, on ih čuva, plete čarape.

„U jednome danu kad se ide s ovcama - pet, šest sati budem, u jednom danu jedan par bude, obadvije čarape“, kaže Anto Vardić iz Majara.

Pletene čarape Anti su izvor prihoda. Prije nekoliko godina zaradio je i za zemlju.

„Dva i pol jutra tamo kraj ceste od čarapa uzeo, i to mi je najdraža zemlja i najvolim tu zemlju, to je moja trud i muka“, kaže Vardić kojem su kupci uglavnom kulturno-umjetnička društva.

Osim pletenja, Anti dobro idu i vez i heklanje. Motivi - slavonski ili rodni - bosanski.Cijeli proces obavlja sam, od češljanja vune, do predenja.

„Ne želim biti socijalac - specijalac,  želim sa svojih svih 10 nokata što imam da radim“, kaže Anto.

U okolici Đakova mnogi se bave ovčarstvom, a prihode ostvaruju od prodaje vune i mesa. Antine sumještanke u šali kažu da su ljubomorne na njegovo pletenje.

„Ja znam još bolje štrikat od njega“,kaže Jelena Turkalj.

„ Želio bi da se more raditi i da se more živiti i brez socijale i brez pomoći države“, kaže Anto.

No, ovaj četrdesetčetverogodišnjak ne odustaje od pletenja. Zima ide i nada se da će nečije noge zagrijati baš njegove vunene čarape.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se