Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za Planinsku

Sanader: 'Zašto je vještakinja IGH radila na našu štetu?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Zašto je vještakinja na našu štetu donijela ocjenu bez potrebnih podataka', pitao je Sanader, ističući da je konačan nalaz mogao biti i drugačiji.

Sudsko vijeće koje vodi suđenje u slučaju Planinska u četvrtak je odbilo prijedlog da novi vještak procijeni vrijednosti nekretnine od čije je prodaje bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader navodno primio 17 milijuna kuna nezakonite provizije.

Pročitajte i ovo Sanader šef zatvorske knjižnice - 2 Hoće li uskoro izaći na slobodu? Sanader postao šef zatvorske knjižnice: "Relativno brzo bismo ga mogli vidjeti u Zagrebu" Slika nije dostupna Politička korupcija Kako će država do Sanaderovih 17 milijuna kuna koje mora platiti zbog presude za Planinsku?

Obrana Sanaderova suoptuženika Mladena Mlinarevića čija je tvrtka Inženjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Ministarstvo regionalnog razvoja, zatražilo je da vještačenje dopuni novi vještak "s obzirom na kopernikanski obrat u metodološkom pristupu".

Nakon ispitivanja vještakinje iz tvrtke IGH, za čiji je nalaz Sanader ustvrdio da je napravljen na njihovu štetu, obrana je zatražila novi nalaz stručne i neovisne ustanove što IGH, po njihovim riječima nije, jer je zbog predstečajne nagodbe ovisan o državi koja je u ovom suđenju postavila velik odštetni zahtjev.

Uskokov tužitelj Tonči Petković kazao je da je obrana na taj način "zlouporabila svoje procesne ovlasti" jer su sve što su naveli o IGH znali i prije nego što je ta tvrtka napravila vještačenje.

Sud je odbio i zahtjev Sanaderove obrane da se od gradskog ureda za prostorno uređenje zatraži dodatno očitovanje o lokacijskim uvjetima za spornu nekrentinu iz 2009. kada je ona prodana.

Ivo Sanader danas ponovno na optuženičkoj klupi

I Sanader je poput svojih odvjetnika kazao da je vještačenje napravljeno na temelju nepotpunih podataka, jer gradske institucije navodno nisu dostavile tražene podatke iz kojih se trebalo razarnati je li na na spornoj nekretnini bila moguća izgradnja novog visokog objekta, što bi podiglo njegovu vrijednost.

"Zašto je vještakinja na našu štetu donijela ocjenu bez potrebnih podataka", pitao je Sanader, ističući da je konačan nalaz mogao biti i drugačiji.

U slučaju Planinska bivšem premijeru se sudi zbog optužbi da je primio proviziju nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića. Priču o Sanaderovom milijunskom mitu, koje mu je odnio u kutiji za hrenovke, prvi je iznio upravo Fiolić, koji sada sa Sanaderom dijeli optuženičku klupu.

Optužbe u slučaju Planinska je, osim Fiolića, priznao i bivši Sanaderov ministar Petar Čobanković koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro. Za razliku od njih Mlinarević, poput Sanadera, odbija sve optužbe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene