Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odbijen zahtjev kapetana Laptala da se brani sa slobode?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po neslužbenim podatcima Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) grčki je sud odbio zamolbu kapetana Kriste Laptala, zapovjednika broda u teretu kojeg je pronađen 51 kilogram kokaina, da se brani sa slobode uz položenu jamčevinu, s obrazloženjem da je riječ o stranom državljaninu koji bi mogao pobjeći u tijeku istrage.

Po riječima tajnika SPH Predraga Brazzodura obavijest o navodnoj sudskoj odluci prenijeli su obitelji Laptalovi branitelji, iako još nisu primili službenu sudsku odluku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobit će odštetu Oslobođen nakon 32 godine: Zatvorili ga za trostruko ubojstvo koje nije počinio Slika nije dostupna Psihički stradao u pritvoru Preminuo pomorac koji je bio optužen s kapetanom Laptalom

Zapovjednik teretnog broda "Coral Sea" Kristo Laptalo uhićen je i pritvoren 13. srpnja u Grčkoj, jer je u paketima s bananama, koji su iskrcani s njegova broda, pronađen 51 kilogram kokaina. Osim Laptala u Grčkoj su uhićeni i pritvoreni prvi časnik palube Latvijac i vođa palube Filipinac. Taj brod plovi pod bahamskom zastavom, u najmu je belgijske tvrtke "Trireme Vessel", a prevozi južno voće na redovitoj plovidbi od Južne Amerike do Sredozemlja. Nakon otkrića kokaina brod je bio zadržan u Grčkoj, a nedavno mu je odobreno isplovljenje uz jamčevinu od 500.000 dolara.

Brazzoduro je kazao da je SPH podnio prijedlog jednom od odbora ITF-a (ITF - krovna svjetska pomoračka udruga), da se izda priopćenje u kojem bi se iskazala zabrinutost zbog načina na koji se trojica pomoraca drže u pritvoru, bez čvrstih dokaza o njihovoj krivnji te zatražio da sud ubrza rješavanje tog slučaja. Odbor FPC, koji tvore svi sindikati pomoraca i lučkih radnika udruženi u ITF, o tome će odlučiti sutra na zasjedanju Londonu.

Naime, u SPH smatraju da je optužni prijedlog iracionalan, da je
kapetan, u skladu sa svojim ovlastima, poduzeo sve propisane mjere za sprječavanje krijumčarenje droge te da certifikati tih mjera potvrđuju da posada nije povezana s krijumčarenjem kokaina. Ističu da droga nije pronađena na brodu, nego u kutijama s teretom nakon iskrcaja, a da je kapetan o otkriću droge obaviješten dok je pripremao brod za isplovljenje te da je tada od toga odustao.

U SPH drže da posada, zbog značajka skladišnog prostora, prijevoza banana i načina slaganja kutija s teretom na palete, nije mogla unijeti drogu u skladište, niti ju skriti u kutije. Osim toga posada dobiva zapovijedi o iskrcavanju tereta za vrijeme plovidbe i dok isplovljava, ne zna gdje će ga iskrcati, jer vlasnici teret prodaju u tijeku plovidbe, istaknuli su u SPH.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić uputio je potkraj listopada grčkom kolegi Yorgosu Kaminisu pismo u kojem ga moli da utvrdi odgovaraju li međunarodnim konvencijama higijenski, zdravstveni i prostorni uvjeti u kojima pritvor izdržava kapetan Laptalo.

Malčić je naveo da su "višemjesečni boravak i neizvjesnost uzrokovani tijekom i dužinom postupka" rezultirali "ozbiljnim narušavanjem psihičkog i fizičkog stanja Laptala" te da su mediji koji su izvješćivali o uhićenju i pritvaranju Laptala isticali da su uvjeti života u zatvoru Korydallosu, gdje je Laptalo pritvoren, vrlo loši.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene