Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odbijen prijedlog ukidanja monopola studentskih centara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara da se izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju ukine monopol studentskih centara u posredovanju pri privremenom i povremenom zapošljavanju studenata saborska većina danas nije prihvatila, priklonivši se tako i mišljenju Vlade.

Lesar je, pak, istaknuo da bi ukidanje ekskluzivnog prava studentskih centara na posredovanje pri zapošljavanju studenata, odnosno omogućavanje da to mogu činiti i privatni posrednici, poboljšalo standard studenata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Lektorski dnevnik S ovim tekstom nećete pogriješiti, sa onim hoćete: Provjerite tko je s kim oduševljen Slika nije dostupna Odvjetništvo će se žaliti na odluku Odbijen prijedlog za pritvaranje osumnjičenih

Naglasio je da studenti u pravilu sami nalaze posao, a da centri samo daju ugovore i uzimaju proviziju, da je cijena rada studenata premala i ovisi o cjeniku centara, a ne prema stvarno odrađenom poslu, da nema kontrole je li posao uopće odrađen, da prihodi studentskih centara često služe za pranje novca privatnih i državnih poduzeća koja se bave nezakonitim poslovima.

Lesar je uvjeren da bi ukidanje monopola studentskih centara dovelo do smanjenja provizije, koja se u prosjeku kreće oko 12 posto, da bi se skratili rokovi naplate, povećala cijena rada te pojačale aktivnosti u traženju poslova primjerenih studentima.

>> Saborska većina protiv Lesarovih dopuna ZKP-a

Nevio Šetić se u ime Kluba HDZ-a priklonio mišljenju Vlade da problematici posredovanja pri zapošljavanju studenata treba prići sveobuhvatnije, napomenuvši da Vlada priprema cjelovito rješenje, kroz izmjene zakona o sveučilištima i spomenutog zakona.

Lesaru je zamjerio da u svom prijedlogu nije do kraja razmotrio problematiku, podsjetivši i da je Bolonjski proces uveo sasvim novi način studiranja.

Vladimir Šišljagić (HDSSB) istaknuo je, pak, kako ne vidi razloga zašto i drugim pravnim i fizičkim osobama ne dopustiti da izađu na tržište i posreduju pri zapošljavanju studenata.

Uvjeren je da bi se privatni posrednici aktivnije uključili u traženje poslova za studente, da bi se studentski standard podigao, te riješili problemi korupcije u studentskim centrima. "Samo od toga da centri daju ugovore i uzimaju proviziju nema neke koristi za studentski standard", kazao je Šišljagić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene