Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'‘Lijepa naša haubico’'

Odbačena HSP-ova prijava protiv tjednika "Novosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu HSP-a protiv tjednika "Novosti" zbog objave pjesme ‘'Lijepa naša haubico'’ u kolovozu 2015. godine, a u obrazloženju se navodi da je riječ o satiričnom tekstu koji predstavlja oblik slobode mišljenja i izražavanja zajamčene Ustavom Republike Hrvatske, priopćio je u petak taj tjednik.

Osim Novosti, HSP je zbog te pjesme prijavio i izdavača Milorada Pupovca, autora pjesme Nikolu Bajtu, urednicu "Portala Novosti" Tamaru Opačić i tadašnjeg glavnog urednika "Novosti" Ivicu Đikića tvrdeći da su izvrgnuli ruglu i prijeziru tekst državne himne "Lijepa naša domovino", odnosno počinili kazneno djelo povrede ugleda Republike Hrvatske. Sličnu je prijavu potom podnijela i Braniteljska poljoprivredna zadruga Domaćin.

Pročitajte i ovo Bivši ministar obrane Mario Banožić Vještačenje Nakon Milanovićeve opaske oglasio se DORH: Istraga protiv Banožića i dalje je u tijeku Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora

ŽDO u odbačaju HSP-ove kaznene prijave od 10. veljače, čiju je presliku objavio tjednik "Novosti", navodi da "sporni tekst predstavlja oblik slobode izražavanja, zajamčene člankom 38. Ustava Republike Hrvatske, po kojem se jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli".

"Pritom, potrebno je voditi računa da prihvaćeni standardi slobode izražavanja u demokratskom društvu podrazumijevaju iznošenje i onih informacija i stavova koji nisu općeprihvaćeni", navodi ŽDO.

Sagledavajući sve okolnosti prijavljenog događaja, informativnu izjavu novinara Nikole Bajte, kontekst objave spornog satiričkog teksta, kao i provodeći test razmjernosti sukladno praksi Europskog suda za ljudska prava, navodi ŽDO u rješenju, valja zaključiti da u konkretnom slučaju objavom predmetnog teksta nisu ostvareni elementi prijavljenog kaznenog djela, niti bilo kojeg drugog kaznenog djela za koje se postupak provodi po službenoj dužnosti’, navodi se u obrazloženju Županijskog državnog odvjetništva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene