Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi sadržaji

Žičara Sljeme bit će besplatna za Zagrepčane, Tomašević objavio od kada

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je da će za Zagrepčane žičara biti besplatna, a za ostale posjetitelje cijena će biti niža nego dosad. Razlog za tu odluku leži u želji da se postupno ograniči automobilski promet u Parku prirode Medvednica.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević najavio je u utorak da će Grad Zagreb u cilju zaštite Medvednice i unapređenja kvalitete rekreacije od prvog vikenda u svibnju 2024. godine omogućiti besplatni prijevoz žičarom za Zagrepčanke i Zagrepčane.

"Dva su razloga za ovu odluku; prvi je činjenica da Zagrepčani već sada financiraju žičaru kroz otplatu kredita koji se plaća iz gradskog proračuna još 11 godina, a drugi što želimo štititi Park prirode Medvednica jačanjem javnog prijevoza i postupnim ograničavanjem automobilskog prometa", rekao je gradonačelnik Tomašević.

Pročitajte i ovo Uskršnji stol sindikalni izračun Koliko će se trošiti za Uskrs: "Najjeftinija uskršnja košarica 116 eura, a najskuplja 395 eura"

Sljemenska žičara Tomislav Tomašević Foto: Damir Krajac/Cropix

"Uvođenjem besplatne žičare za stanovnike Zagreba od svibnja također ćemo nešto sniziti cijenu karte za korisnike žičare koji nisu Zagrepčani", dodao je gradonačelnik.

Grad Zagreb potpisao je sporazum s Parkom prirode Medvednica, kojem je cilj razvoj sadržaja za posjetitelje održivim korištenjem prirodnih resursa, i u kojem se obje strane obvezuju na poduzimanje mjera za ograničavanje automobilskog prometa.

Pročitajte i ovo LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti"

"Danas smo otvorili uređen Rudarski vrt i Rudnik Zrinski, a podsjećam da smo rekonstruirali Sljemensku cestu i vršnu zonu, započeli projekt rekonstrukcije i prenamjene napuštenog objekta gornje stanice stare sljemenske žičare, radimo na biciklističkoj flow stazi, adrenalinskom parku, i drugim sadržajima na Medvednici", rekao je Tomašević.

Gradonačelnik Zagreba također je podsjetio kako je odnedavno u funkciji vidikovac s caffe-barom u TV tornju čiju je aktivaciju inicirao upravo Grad Zagreb, a u planu je i uređenje Muzeja skijanja u njegovu podnožju.

Sljemenska žičara Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba Foto: Damir Krajac/Cropix

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene