Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas zadnji dan

Jeste li se pripremili?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od subote, 15. studenoga pa do 15. travnja iduće godine obavezna je uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj i odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, podsjeća vozače Hrvatski auto klub (HAK).

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske kotače.

Pročitajte i ovo Vulkanizer Marin Perković o obveznoj zimskoj opremi na vozilima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 rulet na cesti Od danas obvezna zimska oprema: Evo što morate učiniti ako ne želite riskirati kaznu od 700 kuna Ilustracija (Foto: Gettyimages) vozači, oprez! Od četvrtka novost na hrvatskim cestama, za nepoštivanje kazna čak 700 kuna

Zimska oprema autobusa i teretnih vozila su zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg postavljeni na pogonske kotače, a ako zbog tehničkih razloga lanci ne mogu na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S).

U prosincu 2013. godine Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donijelo je Odluku o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj u kojoj se navodi da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Odluka se odnosi na ukupno 839 kilometara autocesta i gotovo 1600 kilometara državnih i županijskih cesta.

Stiže hladna zima s obiljem snijega - Evo kada i gdje!

Cestarske službe, ovisno o vremenskim uvjetima mogu uvesti zimske uvjete prije ili poslije tog razdoblja u slučaju snijega ili poledice. Tada je, također, obavezna zimska oprema sukladno Zakonu, ističu u HAK-u.

Zabrana prometa na određenoj dionici nastupa proglašenjem zimskih uvjeta prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Zatekne li prometna policija vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna, upozoravaju iz HAK-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene