Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krnji zakon ili...?

ŠOKANTNA ISTINA U tri godine niti jedna zatvorska kazna za obijesnu vožnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U protekle tri godine otkako je na snazi novi postroženi kazneni zakon - niti jedna osoba nije završila u zatvoru zbog obijesne vožnje.

Preminula je i druga žrtva teške prometne nesreće, koja se dogodila na Kvaternikovu trgu u Zagrebu. 26-godišnjem vozaču koji je pritom bio i pijan, sada prijeti kazna od 3 do 12 godina zatvora. Tragom naše jučerašnje priče da je vozač već nekoliko puta prekršajno kažnjavan, došli smo do nevjerojatnog saznanja. U protekle tri godine otkako je na snazi novi postroženi kazneni zakon - niti jedna osoba nije završila u zatvoru zbog obijesne vožnje.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Prometna nesreća na Bundeku Prometna nesreća Sudarila se dva automobila u Zagrebu: Jedna osoba ozlijeđena

U Hrvatskoj nema obijesne vožnje. Barem ne one koja bi se kaznila - zatvorom. Pokazuju to, naime, službeni podaci. Uvidom u službene evidencije Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa tijekom 2013., 2014. i 2015. godine nije zaprimljena niti jedna osoba osuđena sukladno Odredbi članka 266. Kaznenog zakona.

Novi postroženi zakon donesen je prije tri godine. Čak i ako ne skrive nečiju smrt, prijestupnici na hrvatskim cestama riskiraju do tri godine zatvora. Primjerice, ako u naselju voze brzinom većom od 50 km/h ili u krivom smjeru, s najmanje 1,5 promila alkohola ili pak, pretječe kolonu. Zašto je epilog ovakav - pitali smo stoga, pravnike.

'U ovom slučaju to je izostalo upravo zbog preblagog sankcioniranja, a individualizacija kazne ovisi o samom sucu ili počinitelju, jer Sud uzima u obzir sve okolnosti koje su prethodile', rekao je odvjetnik Krešimir Škarica.

Krvavoj nesreći u središtu Zagreba, prema očevicima, prethodilo je divljanje na cesti. No, 26-godišnjaku koji je pijan skrivio smrt dvoje ljudi, a još jednu osobu ozlijedio i bježao - prijeti kazna od 3 do 12 godina zatvora. Ali zasad ne zbog kaznenog djela obijesne vožnje - već izazivanja prometne nesreće i nepružanja pomoći.

'Nažalost, pojedini građani i pojedine grupacije ne shvaćaju da je alkohol u kombinaciji za volanom jednako kao oružje u rukama neodgovornog djeteta', napominje ministar pravosuđa, Ante Šprlje.

Mladić čiji je slučaj u rukama tužiteljstva, nekoliko je puta ostao bez vozačke dozvole, a i stari je policijski znanac.

'Ako netko prođe sa 12 godina,  ovdje svakoga treba goniti. Da li treba ići u zatvor ili ne, a nije izazvao nesreću, to treba odlučiti Sud u svakom pojedinačnom slučaju. Do sada je to bio samo prekršaj', kazao je bivši ministar pravosuđa, Orsat Miljenić.

Aktualni ministar zakon koji je naslijedio ne smatra lošim. 'Kaznu od 12 godina, koliko ja znam, nije nitko dobio, ako postoji takav slučaj, ne znam za njega. Znam za višegodišnje kazne, a u zatvoru ima popriličan broj koji su osuđeni za usmrćivanje u cestovnom prometu', kazao je ministar Šprlje.

Samo lani poginulo je 348 osoba, a gotovo 3000 teško je ozlijeđeno.

'Zakonodavac mora primorati institucije i represivni aparat gonjenja da sankcioniraju počinitelje kako bi poslali jasnu poruku', kazao je odvjetnik Škarica.

Niz je primjera zbog kojih je zakon mijenjan. No, mnogima i najmanja sankcija, očito nije bila dovoljna lekcija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene