Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očajne radnice Trimota blokirale cestu

Od siječnja žive sa samo jednom isplatom od 1.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnice godinu dana zatvorene tvornice Trimot danas su nakratko blokirale cestu koja prolazi kroz Imotski upozoravajući da su od siječnja dobile tek tisuću kuna državne potpore.

Država isplatu minimalaca za 150 radnika obećava već neko vrijeme, no novac još nije stigao. Stečaj se odgađa. Ove su žene kod kuće bez primanja i u hrvatskoj statistici broje se kao zaposlene, iako je posve jasno da su na putu prema Zavodu za zapošljavanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nikad kraja stečaju Očajne radnice Trimota najavljuju borbu za povratak na posao Slika nije dostupna Kako je propala ta tvrtka? Radnice Trimota: 'Kriminala je sigurno bilo'

Država nikako da isplati mjesečne potpore. Od siječnja su bez kune, računi se množe, zadužuju se. Poslali su ih odavno kući, obećavali nastavak proizvodnje, a sada je jasno da samo čekaju stečaj. 'Ja se osjećam vrlo loše jer nas svi lažu, mi smo u krizi do grla', kaže jedna radnica Trimota.

Brzo se stfvorila kolona nervoznih vozača, ali i riječi potpore. 'Meni je žao tih žena iz Trimota', rekao je jedan od vozača. Strani kupci su još željeli kupovati Trimotov tekstil, ali Uprava nije znala naprijed. 'Tko nas je pokrao, nas je država pomogla s 50 milijuna kuna u 4 godine kada nas je vodio Josip Vranešić. Ni u što on uložio nije, a mi smo izvozili sve te godine', poručuje jedna od radnica Trimota.

Umjetno održavanje zaposlenosti OFF5: Godinu dana su već kod kuće, u agoniji čekaju, a samo formalno su zaposlene. Očito, to je umjetno održavanje brojke zaposlenih. Sindikalisti tješe i uvjeravaju da će Trimot ovih dana dobiti zaostale minimalce. No, jasno je da je novca za minimalce iz državne blagajne sve manje. Od Sindikata čujemo i da je u splitskoj županiji na sličnoj listi za put na Zavod za zapošljavanje čak 12 tisuća radnika.

Nažalost, samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji cijeli je niz sličnih poduzeća. Sindikati kažu, u županiji od otkaza strepi 12 tisuća radnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene