Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inflacija 5 posto

Od rujna sve skuplje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska bilježi inflaciju od pet posto! To je najveća inflacija u protekle četiri godine! U odnosu na prošlogodišnji rujan, ovoga je rujna poskupjelo sve - od odjeće i obuće do mesa, voća i povrća.

Isto ili čak manje novca u novčaniku i manje robe na vagi. Porasla je inflacija. I račun je tu vrlo precizan. U odnosu na rujan prošle godine veća je za čak 5 posto. Trgovci su mijenjali cijene.

Pročitajte i ovo Philip Lane Philip Lane Ekskluzivni intervju za Dnevnik Nove TV: Glavni europski ekonomist o inflaciji i tome što nas čeka s cijenama hrane Ilustracija Voda kao nafta, hrana kao zlato Stižu nova poskupljenja hrane, pića i kućnih potrepština: Hoće li građanima pomoći novi Vladin paket mjera?

U odnosu na rujan 2011. voće je skuplje 18, a povrće čak 25 posto. Hrana je najveća stavka u proračunima građana. Poskupjela je djelomično zbog suše, a taj će se trend i dalje nastaviti.

Utjecaj su u tom poskupljenju imale i cijene energije. U tek godinu dana električna je energija skuplja 22 posto, plin 30, a gorivo 11 posto. Fabijan je to primjetio i po računima. 'Koristimo struju za ove veće stvari samo u noćnoj tarifi, pokušavamo održati neki balans u kućnom proračunu', kaže Fabijan.

>> Čačić usporedio hrvatsko gospodarstvo s gangrenom, dijabetesom i karcinomom!

Poskupljenja nisu zaobišla ni odjeću i obuću. 'Sve se oborilo na građane, svi efekti koji su se događali su se doista slomili preko leđa građana, ali se pri tome nije dogodio ni polet investicija, ni nova radna mjesta', kaže Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Prvi potpredsjednik pak tvrdi kako će doći do zaustavljanja inflacije. Krivca za sve vidi u lošem "zdravstvenom" stanju gospodarstva. 'Morate izvaditi plućno krilo, ako imate rak pluća ili morate rezati ne samo gležanj, nego i cijelu nogu da bi preživjeli', kaže Čačić. A građani preživljavaju svaki dan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene