Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porazan podatak

Od posljednjih 10 samo tri godine klimatski naklonjene poljoprivrednicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski poljoprivrednici pred novom su nevoljom: suša im je već prouzročila velike muke, a ono što nije ona - dokrajčio je mraz! Najveću štetu pretrpjeli su voćari i vinogradari.

I to već početkom idućeg tjedna. Ovoga puta elementarna nepogoda zbog mraza. Štete u voćnjacima i vinogradima su između 60 i 100 posto. Mi smo danas snimili stabla šljiva na kojima se neće moći ubrati niti jedan plod. Loše je i u nekim ratarskim kulturama- poput uljane repice. Zatekli smo ratare kako zaoravaju repicu i pokušavaju zasijati nešto drugo. Zamislite kad za repromaterijal date više od 100 tisuća kuna, i onda sve to morate zaorati. Nije lako.

Pročitajte i ovo Suša - 2 Borba s birokracijom Hoće li mjera teška 200 milijuna kuna pomoći Hrvatima? Zbog suše se neće trebati ispuniti određeni zahtjevi Posljedice suše - 3 KONZULTANTICA ZA DNEVNIK NOVE TV Teška suša ubire plodove, proizvođači su očajni: Prijeti li nam nestašica povrća?

Dražen Tonkovac se pokušava spasiti sijanjem kukuruza umjesto repice. "Dugovi su ostali. Moram nešto posijati da nešto ovršim. Moram namiriti dugove, jer ću propasti totalno", kaže on.

Pred slomom su i voćari. U samo jednom danu mraz im je obrao ljetinu. Iz sasušenih cvjetova nema šljiva. Od zadnjih 10 godina, samo su tri klimatski bile naklonjene poljoprivrednicima. Sušne i poplavne godine iscrpile su poljoprivrednike.

Ministarstvo poljoprivrede uvjerava da su poticaji uplaćeni, a seljaci tvrde suprotno. Seljaci iz Baranje i danas tvrde da polovica nije dobila poticaje. Najavljuju nove prosvjede. No, ovoga puta neće prosvjedovati traktorima. Kažu, nemaju za gorivo. Više pogledajte u video prilogu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene