33296
33296
33296
33296
33296

Od ponoći Schengen i na hrvatskoj granici

  • , 20.12.2007., 13:17
  • Autor:
  • komentara

Od ponoći, 21. prosinca, proširit će se schengenski prostor na devet novih zemalja članica, čime će ta zona unutar koje nema graničnih kontrola, doći na samu hrvatsku granicu.

 
 
 
 
Schengenski režim povećan na 24 države
Schengenski režim povećan na 24 države

Hrvatski građani će, kao i dosad moći ulaziti u Sloveniju, Mađarsku i Italiju s osobnim iskaznicama. Na graničnim prijelazima od hrvatskih policijskih službenika dobit će poseban karton u koji se upisuju ime i prezime i broj osobne iskaznice, a koji služi za ulazak u navedene zemlje.

Nadalje, slovenska, mađarska i talijanska granična policija će u te kartone staviti ulazni, a pri izlasku iz zemlje, i izlazni pečat. Karton je veličine osobne iskaznice, za jednokratnu je uporabu i u njega se upisuju samo osnovni podaci. 

>> Foto: Ruši se slovensko-talijanska granica

Ako se primjerice, prilikom rutinske kontrole zateknu na teritoriju neke druge zemlje članice Schengena bez putovnice, njihov će se boravak smatrati ilegalnim.

Građani Češke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske, Malte, Poljske, Slovačke, Slovenije moći će od 21. prosinca ulaziti u Schengenski prostor bez putovnica. Trenutačno schengenski prostor čini 13 zemalja članica EU-a te Norveška i Island. 

Britanija i Irska su jedine od starih 15 zemalja članica koje nisu dio Schengena. Izvan Schengena još ostaje Cipar, koji je tražio godinu dana odgode te Bugarska i Rumunjska, koje su u EU ušle 1. siječnja ove godine.

Implementacija schengenskog režima u Sloveniji trajala je gotovo 11 godina i zahtijevala je provedbu oko 37 projekata koji su se odnosili na usklađivanje zakonodavstva, opremanje graničnih prijelaza, povećanje broja policijskih službenika granične policije i njihovu obuku, implementaciju SIS sustava (Schengenskog informacijskog sustava) i druge projekte.

U provedbi tih projekata slovenska policija surađivala i sa hrvatskom policijom te će se, sukladno schengenskom režimu, sljedeće godine na graničnom prijelazu Bregana uspostaviti i zajednička kontaktna točka za razmjenu informacija. 

Više informacija na www.mup.hr.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se