448467
448467
448467
448467
448467

DJECA MIGRANTI Nastavu će pratiti na hrvatskom jeziku - koji ne znaju

  • , 30.08.2016., 21:30
  • Autor:
  • komentara

Od ponedjeljka će u školske klupe sjesti i mališani prognani iz opasnih dijelova Sirije, Irana, Afganistana. Iako ne znaju naš jezik pohađat će nastavu na hrvatskom. Ministarstvo obrazovanja djeci nažalost ne olakšava prilagodbu u školama jer ne postoji čak niti standardizirani udžbenik za djecu koja moraju učiti hrvatski.

 
 
 
 
Djeca migranti u hrvatskim školama (Video: Dnevnik Nove TV)
Djeca migranti u hrvatskim školama (Video: Dnevnik Nove TV)

U školskim će klupama, u Osnovnoj školi Frana Galovića u Zagrebu, od idućeg ponedjeljka sjediti dvije djevojčice iz Irana. One su prethodne razrede završile u ovoj školi. Od idućeg tjedna pridružuju im se i četvorica migranta iz Afganistana i Sirije. A u cijeloj Hrvatskoj, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u ponedjeljak u školu kreće devetero djece migranata. Nastavu će, kao i svi ostali učenici pratiti na hrvatskom jeziku.

'Prvi kontakti su uglavnom vrlo skromni u pogledu razvijenosti jezika', napominje Blaženka Jurić Mrša, Ravnateljica OŠ Frana Galovića.

U nadležnom Ministarstvu tvrde da su se za djecu koja nastavu na hrvatskom jeziku ne razumiju - pobrinuli. Kako su se točno pobrinuli nije jasno jer ne postoji ni ono najosnovnije što bi djeci olakšalo prilagodbu na život u Hrvatskoj - a to su standardizirani udžbenici za djecu koja moraju naučiti hrvatski jezik.

Prije početka nastave škola ocjenjuje znanje jezika, pa prema tome učenike preraspodjeljuje u više ili niže razrede. 'Kad dođu, oni sjede u razredu, komuniciraju s djecom, uče koliko mogu, pomalo usvajaju jezik i uče sadržaj koliko mogu koji je njima naravno težak i nedostupan', kazala je ravnateljica Jurić Mrša.

U sedmom razredu osnovne škole učenici uče i fiziku i kemiju, a na satu hrvatskog uče i o medijskoj kulturi, sve to na hrvatskom jeziku. Učenje jezika dostupno im je odmah po dolasku u Hrvatsku. Volonteri Crvenog Križa, Centra za mirovne studije i drugih organizacija migrante uče hrvatski u prihvatilištu Porin. 'Djeca su sva zaigrana i sad je to već problem kako naučiti mirno sjediti na nastavi, a pogotovo ako ne znaš hrvatski jezik', rekla je volonterka Gabrijela Puljić.

Ministarstvo obrazovanja još nema kvalitetno  rješenje za djecu migrante i učitelje koji ih žele naučiti jezik

U nadležnom Ministarstvu tvrde da su se za djecu koja nastavu na hrvatskom jeziku ne razumiju - pobrinuli. 'Mi smo zbrinuli naše rješenje za potporu koja je planirana za Hrvatsku. E sad, što će biti u slučaju da imamo veći pritok izbjeglica to ćemo vidjeti', kazao je tehnički ministar obrazovanja, Predrag Šustar.

Iako se pišu smjernice, izrađuju brošure, ova situacija za Hrvatsku je posve nova pa tako nije odgovoreno ni na pitanje je li to za učenike koji dolaze dovoljno?

Djeca migranti u hrvatskim školama (Foto: Dnevnik.hr) - 5

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se