451074
451074
451074
451074
451074

OD IDUĆE GODINE - VEĆI RAČUNI ZA STRUJU Cijena električne energije ostaje ista, ali...

  • , 22.09.2016., 17:14
  • Autor:
  • komentara

Na adrese građana od nove godine trebali bi stizati veći ukupni računi za struju.

 
 
 
 
Veći računi za struju (Video: Dnevnik Nove TV)
Veći računi za struju (Video: Dnevnik Nove TV)

Iako cijena električne energije ostaje ista, rast će naknada za obnovljive izvore energije koja se plaća po potrošenom kilovat satu. 

Ona trenutačno bez PDV-a iznosi 3 i pol lipe, a trebala bi bez PDV-a iznositi 12 lipa. Kućanstvu koje u prosjeku troši 3 tisuće kilovat-sati na godinu, račun bi na godišnjoj razini bio 450 kuna veći.

Ministar Panenić poručio je kako će pokušati kompenzirati rast naknade.

Panenić objasnio povećanje naknade

Ministar je u četvrtak potvrdio kako će naknade za obnovljive izvore električne energije (OIE) biti povećane, ustvrdivši i kako zbog toga s početkom iduće godine neće poskupjeti električna energija. 

Naknada koju građani plaćaju za obnovljive izvore sada je na razini 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) bez PDV-a, a od početka iduće godine ta bi naknada trebala rasti na 10 do 12 lipa po kWh (bez PDV-a), kazao je Panenić u izjavi novinarima u Vukovaru.

"Međutim, sigurno je da smo mi iz Mosta već definirali mjere koje će to kompenzirati tako da do poskupljenja električne energije neće doći", rekao je Panenić.

Ministar je rekao i kako u slučaju da početkom iduće godine zbog rasta naknade za obnovljive izvore dođe do većih računa za struju to ne bi bilo u iznosima koji se spominju u medijima. Po njegovim riječima, za kućanstvo s prosječnom potrošnjom od 3.000 kWh godišnje računi bi zbog rasta naknada za OIE mogli porasti za 30-ak kuna mjesečno.

Panenić povećanje naknade za obnovljive izvore objašnjava obvezama koje je stvorila prethodna Vlada. "To je nešto što smo dobili u 'amanet' od prethodne Vlade i izmjenama Zakona o tržištu električne energije koje su se dogodile na jednoj od zadnjih sjednica te Vlade", rekao je.

Ustvrdio je i kako je naknada za obnovljive izvore "sastavni dio nečega što se radilo sustavno od 2013. do 2015. godine, a gdje se manipuliralo tržištem obnovljiih izvora energije, što utječe sada na rast naknade".

"To je nešto za što smo u obvezi i ukoliko to ne bude ispunjeno imat ćemo tužbe protiv Republike Hrvatske. Na nama je da to moramo usvojiti. To stupa na snagu 1. siječnja", rekao je Panenić, dodajući kako se radi na mjerama kojima bi se kompenziralo to povećanje naknada.

Odgovarajući na upit o mogućim kompenzacijskim mjerama, rekao je i kako se već razgovaralo s opskrbljivačima da i oni "pronađu modele unutar svojih kalkulacija", pogotovo Hrvatska elektroprivreda (HEP), koja drži 85 posto tržišta.

Dodaje kako su i partneri za formiranje nove Vlade najavili svoje mjere.

"Kad vidim i jednu i drugu mjeru možemo i sada reći da do poskupljenja električne energije od 1. siječnja neće doći", rekao je Panenić, ponovivši kako Most neće dozvoliti da dođe do poskupljenja struje.

Tehnički ministar gospodarstva je podsjetio i kako su se obnovljivi izvori energije "bazirali na povlaštenim cijenama struje i kako su s pravilnicima koji su se mijenjali i 2013. i 2014. mnogi proizvođači došli u poziciju da ostvaruju visoke profite, a sve na trošak potrošača".

Odgovarajući na upite novinara, Panenić je rekao i kako bi, "kada vidi manipulacije koje su se događale u području energetike i kako interesne grupe upravljaju s donošenjem pravilnika i zakona, osobno inzistirao da ministarstvo gospodarstvo ostane u rukama Mosta".

RWE Energija: Povećanje naknade za OIE nije rast cijene struje

Uz napomenu kako nisu upoznati s prijedlogom Ministarstva gospodarstva, iz tvrtke RWE Energija ističu kako se u slučaju povećanja naknade za obnovljive izvore ne radi o poskupljenju cijene električne energije.

"Prije svega važno je naglasiti da se ovdje ne radi o poskupljenju cijene električne energije. Riječ je o povećanju naknade za obnovljive izvore energije, koju propisuje država, a koja je sastavni dio računa za električnu energiju svih potrošača u Republici Hrvatskoj, bez obzira tko im je opskrbljivač. Slikovito rečeno, kao da je država povećala PDV. Dakle, cijena električne energije se ovime ne mijenja", kažu u RWE Energiji.

Vezano za solidarnu naknadu od 3 lipe po kilovatsatu, kažu da će "RWE nastaviti sa svojom dosadašnjom praksom u korist svojih kupaca". (Hina/S.B.)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se