Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice suše

Divljanje cijena: Već sada od zarađenih 100 kuna 40 potrošimo na hranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među Vladinim potezima koji su za pohvalu najava je smanjenja PDV-a na hranu, što bi već od jeseni trebalo rezultirati jeftnijim namirnicama.

Potvrdio je to jučer ekskluzivno za Dnevnik Nove TV ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Mjera koja je naišla na odobravanje i poljoprivrednika i građana, najprije će se, kako smo objavili, odnositi na meso. No točnih izračuna Vlada još nema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukidanje carina Evo koji bi proizvodi mogli pojeftiniti nakon ulaska u EU! Slika nije dostupna Linić protiv Jakovine Dva ministra suprotno o istom: 'Ovo govori više o rogovima u vreći nego da Vlada zna kuda ide'

>> Borba s cijenama hrane: Vlada planira smanjiti PDV na meso

'Više mjeseci pratimo kretanja cijena hrane na svjetskom tržištu, radimo na izradi mjera odnosno simulaciji i analizi potencijalnog učinka smanjenog PDV-a na određene prehrambene proizvode. Tako da je to nešto na čemu se ozbiljno radi i nije vezano isključivo za sušu', kazao je ministar Tihomir Jakovina.

Međustopu na hranu imaju i zemlje u okruženju. U susjednoj Mađarskoj ona iznosi 12 posto, u Austriji i Italiji 10, a u Sloveniji 8 i pol posto.

'Logično da to dobije i Hrvatska, pogotovo u svjetlu toga da naredne godine ukidamo nultu stopu, pa nećemo imati nultu stopu na kruh i mlijeko', kazao je Krešimir Sever, iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

No divljanje cijena hrane zbog suše očekuje se tek najesen. Već sada se od zarađenih 100 kuna, njih 40 troši na hranu.

Povećavaju li se carine na izvoz kukuruza i pšenice, na hrvatskim bi se farmama životinje hranile samo domaćom hranom. No proizvođačima tovne junadi, ta je mjera tek vatrogasna.

'Staviti u funkciju robne zalihe, koje bi morale u ovim trenucima stočarima izaći u susret i odraditi ono za što su namijenjene. A PDV je realnost', rekao je Toni Raič, predsjednik udruge Baby beef.

Međutim, još se uvijek ne zna koja će biti niža stopa PDV-a.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene