Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porezna reforma

Od Nove godine uvode se promjene u plaćanju poreza na automobile

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promjene u plaćanju poreza na automobile. Od Nove godine nema registracije dok se sve prema državi ne podmiri. Godišnji porez na vozila, prema novim pravilima, plaćat će se pri registraciji.

Kao i kod neplaćenih kazni za prometne prekršaje, i na ovaj način država je doskočila neplatišama. Vozači i struka, ovakvu odluku pozdravljaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neki povećali, neki smanjili Građanima upućen poziv zbog jednog poreza: Ako ga želite izbjeći treba vam potvrda liječnika Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje

Stanice za tehnički pregled automobila postale su državni bankomati. Najprije plaćanje poreza, tek onda registracija. "Predviđeno je da stanica za tehnički pregled vozila preuzmu obavezu uručenja rješenja o ovom obaveznom godišnjem porezu na cestovna motorna vozila i da se građanima omogući da isti mogu platiti prije registracije u stanici za tehnički", kaže Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske.

Za najčešću kategoriju automobila od 70 do 100 kW snage plaćat će se 600 kuna za auto star do dvije godine, 500 za auto od 2 do 5 godina starosti, a 400 za auto od 5 do 10 godina starosti.

Koliko kuna više treba ponijeti na tehnički, ovisi o starosti vašeg automobila. Uz sve troškove, tu je još i porez. Evo i okvirnog pregleda troškova:

Tehnički pregled: 330,62 kn
Naknada za ceste: 451,50 kn
Posebna naknada za okoliš: 75,60 kn
Administrativne usluge: 158,40 kn
Obvezno osiguranje (bonus 50%): 1378,11 kn
Porez: 400,00 kn
Ukupno: 2794,23 kn

Iako ćete porez na motorna vozila od Nove godine plaćati u stanicama za tehnički pregled cijene se neće mijenjati, ostaju iste i dalje porez na motorna vozila plaćate prema snazi motora i starosti vozila. Ovakvu jednostavniju naplatu pozdravljaju i vozači. Kažu, porez se mora platiti, pa neka to bude na jednom mjestu.

Vlasnici automobila koji su stariji od deset godina porez i dalje neće plaćati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene