Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rujan promjena

Evo kakve nas sve novosti od danas čekaju u zdravstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rujan donosi mnoge novosti u zdravstvu, u sklopu najavljenih reformi. Najveća promjena nastupa kod obiteljskih liječnika, čije će se ovlasti znatno povećati.

Novosti u zdravstvu neće se samo odnositi na liječnike i zdravstvene djelatnike, već i na pacijente te njihovo upućivanje na sve vrste pretraga. Cilj svega toga, naravno, jest ušteda novca, smanjenje listi čekanja i rasterećenje kapaciteta bolnica.

Pročitajte i ovo Bruno Belša Dilao lijekovima Bivši psihijatar bjelovarske bolnice osumnjičen da je izdao više od 120 lažnih recepata Vesna Potočki Rukavina, liječnica obiteljske medicineUključujemo građani su bijesni Danima se ne može u sustav za uputnice i recepte: "Na rubu smo izdržljivosti"

Evo pregleda novosti u zdravstvu:

1. HZZO od rujna uvodi novi model uputnica. Liječnik obiteljske medicine imat će veću ulogu nego do sada. Pregledi i kontrole obavljat će se ubuduće upravo kod takvih liječnika. Ono što oni ne mogu, jer nemaju određeni aparat, potrebno je drugo mišljenje ili je pak riječ o vrlo hitnom slučaju, upućivat će se u bolnice.

>> Od 1. rujna liječnici će prepisivati samo najjeftinije lijekove!

>> Ostojić uvjerava: Kolapsa neće biti, ima novca za liječenje!

2. Domovi zdravlja obavljat će prijeoperativne pretrage po strogo definiranim pravilima

3. Pripravnički staž zdravstvenih radnika trajat će do godinu dana, a ne obaveznih godinu dana

4. Obiteljski liječnici donosit će konačnu odluku o bolovanjima. Bolnički liječnici će moći preporuke davati samo u smislu lijekova, no ne i bolovanja.

5. Bolovanja će se poslodavcima morati potkrijepiti liječničkim nalazima

6. Liječnici će moći prepisivati samo najjeftinije lijekove određenog sastava, a za skuplje će se plaćati nadoplata

7. Uputnice će pak imati novi način šifriranja, ovisno o tome šalje li se pacijenta na konzilijaran pregled u bolnicu (A), na bolničko liječenje (B), specijalističku zdravstvenu zaštitu (C) ili ambulantno liječenje (D)

8. Uputnicom A bit će obuhvaćen konzilijarni pregled i nužna dijagnostika, a specijalist će moći preporučiti i neku daljnju pretragu, lijek ili terapiju, o čemu će konačnu odluku donijeti obiteljski liječnik. Međutim, specijalist na temelju ove uputnice neće moći upućivati pacijenta na daljnju bolničku obradu, naručivati na kontrolni pregled niti izdavati mišljenje o pacijentovoj radnoj sposobnosti.

9. Interne uputnice za daljnju obradu bolnički liječnik moći će izdavati pacijentu samo nakon hospitalizacije, najviše šest mjeseci nakon otpusta iz bolnice. Godinu dana nakon hospitalizacije bolnički liječnik moći će pacijenta naručiti na svega tri kontrolna pregleda

10. Pacijent upućen na hitni bolnički prijem, moći će na temelju jedne uputnice tijekom sedam dana obaviti sve potrebne pretrage u bolnici

11. Uputnica za specijalističku zdravstvenu zaštitu (C) vrijedit će godinu dana, a njome će pacijent moći obaviti specijalistički pregled i cjelovitu obradu u bolnici

12. Za ambulantna liječenja i dnevne bolnice uputnice (D) će vrijediti godinu dana, s tim da se pacijent mora naručiti u roku 30 dana od njihova izdavanja

Neke stvari će ipak ostati iste, poput na primjer dolaska u Hitnu bez uputnice, ističu u HZZO-u.

Prve rezultate reforme u HZZO-u očekuju u idućih 6 mjeseci, a nakon toga, nadaju se, i uvođenju e-uputnica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene