458228
458228
458228
458228
458228

OD BREZNIČKOG HUMA DO KENIJE Hrvatsko zvono plesom dočekano u Africi

  • , 24.11.2016., 20:02
  • Autor:
  • komentara

Hrvatsko zvono iz Brezničkog Huma stiglo je, nakon dugog putovanja, do župe Sv. Franje u katoličkoj misiji u Keniji.

 
 
 
 
Veselo u Africi zbog hrvatskog zvona (Video: Dnevnik.hr)
Veselo u Africi zbog hrvatskog zvona (Video: Dnevnik.hr)

Tamo je protekle nedjelje posvećena nova crkva koju je za 20.000 vjernika tog zabačenog kraja sagradio hrvatski misionar fra Miro Babić. Nakon misnog slavlja uz tradicionalne lokalne plesove posvećeno je i zvono uz crkvu. Zvono je stiglo iz Brezničkog Huma kao dar koji je misiji uputila obiteljska tvrtka Metal Product Stjepana Šafrana.

Prvu zvonjavu pratili su radost i veselje lokalnog stanovništva koji su uz tradicionalne pjesme i plesove Kikuyu plemena upotpunili slavlje.

U misiji u Africi dosad nije bilo crkvenog zvona, a njegove zvukove zamijenili su bubnjevi. No, fra Miro je na crkvi, koja je strpljivo građena pet godina, želio vjernicima približiti i zvukove zvona.

Uz pomoć volontera u Hrvatskoj molba za zvono proširila se internetom i stigla do Barbare Vuković, članice uprave tvrtke Metal Product i unuke Stjepana Šafrana. Zvono je izradio ljevač Josip Tržec,inače Barbarin otac.

Zvono je posvećeno sv. Franji, a na njemu je upisan franjevački pozdrav ”Mir i dobro” na hrvatskom i svahili jeziku ”Amani na wema”. Teško je 95 kilograma. Prijevoz do Afrike organizirala je Podravka.

Uz školu za siromašnu djecu sv. Franjo, fra Miro Babić vodi i sirotište Mali dom pod čijim je krovom svoj dom pronašlo oko 300 afričkih mališana.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se