Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otpadom do energije

Od banane do struje - Evo i kako!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od otpada su u Rijeci počeli proizvoditi električnu energiju na saniranom deponiju Viševac. Godišnje će se od metana koji se stvara ispod stotina tona smeća proizvoditi struje dovoljno za oko 3.500 kućanstava.

Pod brdom se krije veliki potencijal za proizvodnju električne energije. Plin - metan. ''U prvih tri godine se očekuje do 10 milijuna metara kubnih plina na razini godine koristi a nakon toga ta količina pada na nekih 8 do 9 milijuna a minimalno očekivano je 10 do 15 godina'', rekla je Jasna Kukuljan, direktorice KD Čistoća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAGREBAČKI HOLDING Zagrepčani su ih dugo čekali: Započela podjela besplatnih vrećica za otpad Slika nije dostupna GOSPODARENJE OTPADOM U Splitu se postavljaju polupodzemni spremnici za otpad: "Važan korak u podizanju nivoa čistoće na javnim površinama"

Plin nastaje iz stotina tona smeća koje su se ovdje odlagale desetljećima, a koje se danas pretvara u struju za brojna kućanstva.

Rijeka je nakon Zagreba drugi hrvatski grad koji iskorištava metan s odlagališta. Deset milijuna kuna platili su komunalci postrojenje. Kilowat prodaju HEP-u po 26 lipa i zarađuju.

''Ako se ta cijena poveća što očekujemo - onda će tak povrat sredstava biti i ranije'', rekao je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

Električnu energiju od otpada uskoro bi mogli proizvoditi i drugi hrvatski gradovi kada saniraju odlagališta i tako poštedjeti prirodu ali i građane - većih računa.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene