Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Očistimo Hrvatsku: Dođite na izložbu koja prati rad udruge "Zelene stope"

FOTO: Romeo Ibrišević
FOTO: Romeo Ibrišević
Aktualno Galerija FOTO: Romeo Ibrišević FOTO: Romeo Ibrišević FOTO: Romeo Ibrišević FOTO: Romeo Ibrišević FOTO: Romeo Ibrišević FOTO: Romeo Ibrišević FOTO: Romeo Ibrišević FOTO: Romeo Ibrišević +4 FOTO: Romeo Ibrišević Galerija 1/9 >>
Koliko još posla ima, pokazuje činjenica da se na nekim dijelovima Hrvatske na području od samo 20 četvornih kilometara može naći i do dvadeset olupina.

Izložba postavljena 16. siječnja u 18 sati u knjižnici Augusta Cesarca u Šubićevoj 40/2 u Zagrebu prati akciju Očistimo Hrvatsku - powered by Renault. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZLOŽBA I AKCIJA EKOAKTIVISTA Olupine u srcu Mljeta: "Što se čeka - izvlačimo!" Slika nije dostupna Fotogalerija Dubrava Pozivamo vas na izložbu Romea Ibriševića i Romea Magaša

Tom je akcijom iz nacionalnih parkova i parkova prirode u proteklih 14 godina uklonjeno je više od 15 tisuća automobilskih olupina, a sve je odvezeno na reciklažno dvorište tvrtke CIOS.

Akcija koju je 2004. godine pokrenuo fotograf Romeo Ibrišević, osnivač udruge Zelene stope, godinama se bavi temama očuvanja prirode i okoliša. 

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj "Zelene stope" ima za ciljeve očuvanje prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života društva, te prihvatljivo gospodarenje prirodnim resursima primjenom odrednica održivog razvoja. 

Romeo Ibrišević u Renaultovim je modelima prešao više od 200 tisuća kilometara te našao, fotografirao i organizirao odvoz više od 15 tisuća automobilskih olupina s mnogih hrvatskih otoka, nacionalnih parkova, rijeka i jezera.

Tijekom tih godina pokazalo se da za Romea Ibriševića i ekipu iz udruge "Zelene stope" nema nemogućih zadataka. Za uklanjanje olupina s nepristupačnih mjesta koristila su se razna prijevozna sredstva, poput helio balona, riječnog tegljača, podmornice, specijalnog vozila Unimog, vozila Big Foot, konja i konjske zaprege, vatrogasnog vozila, traktora i kamiona.

Pomagala je i Gorska služba spašavanja, vojska s helikopterima, učenici, učitelji, nastavnici, odgajatelji, djeca i roditelji.  Akcije su osiguravali i provodili vatrogasci, pripadnici policije i vojske, Gorska služba spašavanja, planinari, šumari, speleolozi, ronioci, varioci, poštari i obvezni komunalni redari.

Uvijek su pomagali volonteri i lokalno stanovništvo, a koliko još posla ima, pokazuje činjenica da se na nekim dijelovima Hrvatske na području od samo 20 četvornih kilometara može naći i do dvadeset olupina. 

Akcija je proglašena najboljim komunikacijskim projektom u Renaultu 2007. godine, a Romeov je rad, proširen na otkrivanje i pisanje o ostalim vrstama onečišćenja prirode, nagrađen 2014. "Velebitskom degenijom", nagradom koju su mu po drugi puta dodijelili Zbor novinara za okoliš i Hrvatsko novinarsko društvo. 

Renault Nissan Hrvatska i ove godine u suradnji s osnivačem udruge ''Zelene stope" Romeom Ibriševićem nastavlja akciju "Očistimo Hrvatsku od olupina" powered by Renault" započetu prije trinaest godina. Romeo je na korištenje dobio novi Renault Kadjar kao i prikolicu, ukrašenu istim motivima trave kao i automobil, a oba vozila imaju prigodne registarske pločice: ZG ZELENKO i ZG ZELENKA. 

Fotografije su podijeljene u četiri ciklusa:

1. Mjesta na kojima smo nalazili olupine - fotografirane olupine prije uklanjanja iz prirode

2. Nije im slava toliko udarila u glavu da ne bi zasukali rukave - osobe iz javnog života koje su pomogle akciju

3. Manje poznata lica, ali izrazito važne ruke koje su nas podržale - volonteri u akciji

4. Vozila razna, nama na usluzi - za uklanjanje olupina s nepristupačnih mjesta koristila su se razna prijevozna sredstva

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene