Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udruge i stručnjaci poručuju

'Očekujemo sankcije nakon svađe Šeks-Sobol'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ples oko štange i ostale riječi koje je Vladimir Šeks jučer uputio SDP-ovoj zastupnici Gordani Sobol razljutile su ženske udruge. Oglasila se i udruga Mobbing tvrdeći da je to zlostavljanje zastupnice na radnom mjestu koje mora imati sankcije.

Riječi Vladimira Šeksa upućene Gordani Sobol udruga Mobbing nazvala je upravo tako mobbingom. 'To je nedopustivo ponašanje to je jedan uvredljivi govor jednog ozbiljnog političara', smatra Jadranka Apostolovski iz udruge Mobbing.

Pročitajte i ovo Branimir Glavaš - 1 Prijavio ga Vladimir Šeks Glavaš u policiji zbog prijetnji, uputio i žestoku poruku Šeksu Josip Šarić Kontroverzni ručak FOTO Platio Šeksu ručak karticom grada, otkriveno što se jelo i pilo: "Iznesene su laži, sve sam uplatio u proračun"

Da u stvarnom životu i političkoj areni ne vrijede ista pravila, pokazuju brojni svjetski primjeri fizičkih sukoba u parlamentu. U odnosu na to, tvrde stručnjaci, kod nas je situacija još uvijek pod kontrolom. 'Nažalost često ne biraju sredstva, ali na sreću retorička, kako bi se ostvarila prednost, nekoga diskreditiralo, dovelo u lošu situaciju', istaknuo je Boris Blažinić iz Instituta za kvalitetu i razvoj ljudskih potencijala.

Takva je komunikacija ipak neprikladna, potvrđuje i etički kodeks državnih dužnosnika. 'Međusobni odnosi državnih službenika, odnosno svi oblici komunikacije državnih službenika temelje se na uzajamnom poštovanju, povjerenju, suradnji, pristojnosti, odgovornosti i strpljenju', stoji u kodeksu. 'Opijeni su bogom Hibrisom ili moći i misle da su nedodirljivi, drugim riječima to je manjak, i političke, i moralne, i svih ostalih odgovornosti', smatra Blažinić.

'Gđa Sobol trebala bi uputiti pismo odnosno pritužbu i tražiti zaštitu svog dostojanstva na svom radnom mjestu', ističe Apostolovski. 'Očekujemo i neke sankcije', dodaje Gordana Obradović-Dragišić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Možda su riječi politički alat, ali način na koji se koriste stvaraju mnogo veću štetu.

'Svojim ponašanjem trebaju pokazati pozitivni primjer, jer to se poslije reflektira u društvu i onda se čudimo zašto su i djeca nasilna, i zašto zapravo ima sve više nasilja različite vrste', poručuje Apostolovski.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene