Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malo poduzetnici poručuju

'Očekujem i optimizam, jer bez njega malo i srednje poduzetništvo spušta roletu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malo i srednje poduzetništvo, koje je temelj rasta gospodarstva svake zemlje, u Hrvatskoj diše na škrge. Ministar poduzetništva tvrdi ima plan i obećava novih 4 tisuće radnih mjesta.

Goran Vugrek kao mali poduzetnik strepi za svoju, ali i budućnost svojih 23-je zaposlenika. Rasvjetna tijela koja prodaje kao i proizvodnja predmeta za zaštitu od sunca nisu pošteđeni opće nelikvidnosti. Do novca za nove investicije ne dolazi se lako.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliki planovi Diana Prpić iz Startaj Hrvatska: ''Batelu zamišljam kao svjetski poznati brend, želim ga staviti na stol svakoga kućanstva'' Slika nije dostupna Vrijedan program Maras: Program 'Poduzetnički impuls' dobro napreduje

'Mi imamo visoke troškove financiranja redovnog i investicijskih programa', kaže Goran Vugrek, direktor i vlasnik ELCON-a. Da bi im olakšao, ministar poduzetništva napravio je plan.

376 milijuna kuna ide na poticanje poduzetništva. HBOR će nuditi jeftine kredite s kamatom od 3 do samo 1posto . Hrvatska Agencija za malo gospodarstvo jamčit će za 40 postotne iznose investicijskih kredita. Povrat uloženog očekuje se za tri godine.

'Novac uložen u poduzetništvo'

'Kroz povećano zapošljavanje, kroz rad gospodarstva i kroz investicije. Znači ja ne gledam to kao potrošen novac, nego kao uložen novac u hrvatsko poduzetništvo', kaže ministar Maras.

Milijuni idu i poduzetničkim zonama. 'Ne više po principu kao do sada da se investira i ulaže u one zone koje nemaju perspektive samo zato da bi postojale zone. Znači ta politike više neće biti na djelu', dodaje.

>> Ministar Maras na terenu: Želi vidjeti s čim se poduzetnici bore

Plan se očekivao s nestrpljenjem. Mali i srednji poduzetnici već su se naslušali sličnih obećanja, no posebno su zadovoljni novom mjerom.

'Ono što najviše pozdravljamo je to što će ministarstvo i HAMAG ići prema HBOR-u da pojeftini kapital', kaže Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Zadovoljni su poduzetnici i što najavljeni projekti kreću već za 2 tjedna, no Goran ima još očekivanja. 'Naravno očekujemo jedan opći optimizam koji bi doveo do povećanja potražnje za našim robama. Bez toga ni Marasov impuls neće biti učinkovit, a malo i srednje poduzetništvo spustit će roletu', kaže.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene