Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za golu egzistenciju

Očajni radnici Peveca i danas u štrajku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem Hrvatske nastavlja se štrajk radnika Peveca. Radnici traže barem isplatu zaostalih plaća.

Jučer je predsjednik Uprave Josip Baotić, nakon samo šest tjedana dao neopozivu ostavku. Kaže kako nije naišao na profesionalnu klimu ni menadžment s kojim se može raditi. 'Kriza u tvrtki Pevec je kriza društva u gospodarenju u Hrvatskoj i ne vidim razloga da drugi neki ne dođu u istu situaciju vrlo brzo', rekao je jučer Baotić.

Pročitajte i ovo Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Pevexa PROMJENE U TVRTKI Pevec postaje Pevex i nastavlja rad bez prepoznatljivog simbola - stiliziranog pijetla Slika nije dostupna BUDI JEDAN OD PEVECOVIH 7 Pevecovih 100.000 kuna odlazi na uređenje obiteljskog doma

'Sramota! Dao Bog da nikada ne imali sreće, cijela njegova obitelj, dok su živi! Dobio sam 500 kuna za rujan, da si uzmem tu brašno i šećer. To je sve, a ostao mi je dužan još 17.000 kn. Ja sam vozač Peveca. Sramota!', rekao nam je jedan od radnika kroz suze. Zaplakala je i jedna njegova kolegica, koja se na posao vratila tri tjedna s porodiljnog.

'Već je krvario na panju'

Zbog teške situacije, radnici ne očekuju veseli Božić. 'Nema izlaza nikakvog! Pogotovo ne u ove blagdane kad bi trebao biti pun stol, a mi ćemo sam gledati, što? Slikice na stolu?', naglasila je jedna od radnica. Svi zajedno, osjećaju se kao dam i je netko ukrao Božić, a dojučerašnji glavni krivac, a danas bivši predsjednik Uprave Peveca, Josip Baotić, stanje u Pevecu opisuje slikovito. 'On je već bio operušan, glava na panju, krvario već na sve strane', objasnio je.

Svojim se zaposlenicima Zdravko Pevec obratio pismom, u kojem štrajk dopušta, ali ih poziva neka ne diraju robu u trgovinama. No više od dvije tisuće zaposlenih samo žele da netko shvati u kakvoj se situaciji nalaze i ponavljaju da im se da ono što im pripada, njihove plaće i dostojanstvo!

>> Nastavlja se niz zatvaranja i štrajkova u Pevecu

Vlasnik će sada najvjerojatnije morati pristati na stečaj s preustrojem, a velik broj radnika će, čini se, na zavod za zapošljavanje. 'Mislim da bi se trebalo ljudima isplatiti te plaće jer su ih zaslužili, dizali su se ujutro i ostajali do pola deset navečer', rekao nam je jedan od zaposlenika Peveca. Iako radnici još uvijek barem do zaostalih plaća pokušavaju doći još jednim štrajkom, Đurđica Kahlina iz Saveza samostalnih sindikata napominje kako to sigurno neće riješiti njihov problem. Za to vrijeme, od Zdravka i Višnje Pevec nema ni traga ni glasa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene