Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko neće odgovarati za Kornate?

Obustavljen kazneni postupak protiv Slavice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iznenađenje u postupku protiv Dražena Slavice na Županijskom sudu u Šibeniku. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda odbilo je optužni prijedlog Državnog odvjetništva kao neosnovan.

Ovakva odluka znači da je Slavica na korak bliže slobodi, no trebat će za to pričekati još nekoliko dana. neslužbeno doznajemo da županijsko odvjetništvo priprema žalbu, koja bi u petak trebala biti upućena Vrhovnom sudu, nakon čije će se odluke definitivno znati je li Slavica slobodan ili ne. Ukoliko Vrhovni sud usvoji žalbu odvjetništva, Slavicu očekuje novo suđenje u šibeniku, no pred novim sudskim vijećem.

Pročitajte i ovo Policija uhitila osumnjičene Tučnjava u Šibeniku Trojica muškaraca nasmrt pretukla pomorca, jedan bivši profesionalni boksač: Sve je počelo u kafiću... POS stanovi; ilustracija - 1 I to su dočekali Kraj iščekivanja za šibenske obitelji: Ministar Bačić uručio im ključeve stanova

Čedo Prodanović, odvjetnik Dražena Slavice potvrdio je da je danas primio rješenje šibenskoga Županijskog suda. Slavica je bio optužen da je nizom propusta počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti u akciji gašenja požara na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. godine, kada je poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Prodanović je podsjetio da je prigovor na optužnicu poslan sredinom prosinca prošle godine.

Sud naložio odvjetništvu da uskladi optužnicu s prigovorom

"Županijski sud u Šibeniku naložio je Županijskome državnom odvjetništvu da optužnicu popravi prema prigovoru koji smo uložili, tj. da u uzročno-posljedičnu vezu dovede eruptivni požar koji je prouzročio pogibiju na Kornatu i eventualne propuste koje je Slavica napravio, a odnosi se na to da ljudi koji su išli u akciju nisu prošli desantni tečaj, da nisu bili dovoljno obučeni te da je među njima bilo maloljetnika i ročnika", objasnio je Prodanović.

Dodao je kako je u travnju šibensko Županijsko državno odvjetništvo podnijelo novu optužnicu, ali u njoj, kako je rekao Prodanović, nije uspostavljena uzročno-posljedična veza između Slavičinih propusta i eruptivnog požara, nakon čega je Županijski sud u Šibeniku prihvatio prigovor Slavičina branitelja i obustavio kazneni postupak protiv njega. Službenu potvrdu na Županijskome sudu u Šibeniku, unatoč nastojanjima, danas nije bilo moguće dobiti. Prodanović je rekao kako se na to rješenje šibensko Županijsko državno odvjetništvo može žaliti Vrhovnome sudu u roku od tri dana.

Jedini optuženi krivac za kornatsku tragediju

Šibenski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica, jedina je osoba protiv koje se vodila istraga vezana uz stradavanje 13 vatrogasaca na Kornatu. Netom nakon tragedije Slavicu su žestoko prozvale obitelji nastradalih vatrogasaca i izravno ga optužile kao glavnog krivca za tragediju.

Nekoliko dana kasnije uhićen je pod optužbom da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. U pritvoru je ostao dva mjeseca,a nakon što su ispitani svi svjedoci pušten je da se brani sa slobode. Njegovi odvjetnici uložili su prigovor na optužnicu koji je prihvaćen u cijelosti. Sud kaže da je Slavica zapovjedio desantiranje na Kornat, te poslao neke nedovoljno obučene osobe na požarište. No ti propusti nisu u uzročno-posljedičnoj vezi s tragedijom jer bi do tragedije došlo i da je optuženik postupio po svim propisima i pravilima za čije kršenje ga se tereti.

Krajem prošle godine Slavica je vraćen na posao u Javnu vatrogasnu postrojbu. No, ne na mjesto zapovjednika. Postao je voditelj preventivnih poslova, te u suradnji sa lokalnim i državnim institucijama radi procjene sigurnosti i protupožarne planove, kontrolira opremu, i provodi tečajeve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene