452836
452836
452836
452836
452836

Hoće li Vlada imati sluha za 'male'? 'Možda ovi veliki sve to lakše podnose'

  • , 08.10.2016., 07:49
  • Autor:
  • komentara

Regionalni sajmovi najbolji su promotori malih obrtnika! Jedan takav, otvoren u Puli, okupio je 145 izlagača iz cijele Hrvatske. Tako do nedjelje posjetitelji mogu po promotivnim cijenama kupiti raznovrsne proizvode.

 
 
 
 
Obrtnička klima (Video: Dnevnik Nove TV)
Obrtnička klima (Video: Dnevnik Nove TV)

Obrtnici su sretni, no ono što ih muči i dalje su brojni parafiskalni nameti i siva ekonomija. O novoj Vladi, kažu, ovisi hoće li napokon pokrenuti gospodarstvo.

Željka Roshaper iz Daruvara je svoj obrt otvorila prije šest godina. Cijelo to vrijeme, kaže, se bori s tržištem. "Iz razloga što su nameti svakim danom sve veći, a mi smo mali proizvođači i teško opstajemo, da su manji nameti vjerojatno bi bili i bolje plasirani na tržištu", kaže ona.

Smanjenje ili ukidanje tek pojedinih parafiskalnih nameta nije dovoljno ni njoj, ni 77 tisuća drugih hrvatskih obrtnika. "Bilo je nekih obećanja da će se tu nešto napraviti, međutim i mala promjena bila bi na bolje', smatra Lazar Cvjetković iz Matulja.

"Možda ovi veliki sve to lakše podnose, a mi mali koji smo i prodavači i distributeri i još svi ti silni nameti, pa računam da će imati sluha nova Vlada i za te male", kaže Armanda Sirotić iz Buzeta.

Osim s nametima, obrtnici se svakodnevno bore i sa sivom ekonomijom. Čak 30 posto se radi mimo zakona. Hrvatska obrtnička komora zato je za novu Vladu pripremila zahtjeve. Od jačanja pravnog položaja obrtnika i fleksibilnog radnog zakonodavstva i zapošljavanja preko stabilne porezne politike i bolje naplate potraživanja do strukovnog obrazovanja i postavljanja HOK-a kao zastupnice interesa obrtnika.

"Mi obrtnici ne očekujemo ništa posebno, spektakularno. Mi znamo raditi i stvarati proizvode, a država nam mora osigurati zakonodavni okvir unutar kojega ćemo konačno moći i naplatiti te svoje proizvode", poručuje Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a. I na taj način, uz mogućnost povećanja proizvodnje, u konačnici i novih zapošljavanja, postati konkurentniji na tržištu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se