Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Što ih najviše muči?

Hoće li Vlada imati sluha za 'male'? 'Možda ovi veliki sve to lakše podnose'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Regionalni sajmovi najbolji su promotori malih obrtnika! Jedan takav, otvoren u Puli, okupio je 145 izlagača iz cijele Hrvatske. Tako do nedjelje posjetitelji mogu po promotivnim cijenama kupiti raznovrsne proizvode.

Obrtnici su sretni, no ono što ih muči i dalje su brojni parafiskalni nameti i siva ekonomija. O novoj Vladi, kažu, ovisi hoće li napokon pokrenuti gospodarstvo.

Pročitajte i ovo Veći broj obrtnika - 1 Svjetla budućnost Priča o tri generacije obrtnika: ''Biti mlada obrtnica je zanimljivo i uzbudljivo'' Ilustracija Tržište rada Objavljen popis deficitarnih zanimanja: Kronično ih nedostaje, a cijene njihovih usluga otišle su u nebo

Željka Roshaper iz Daruvara je svoj obrt otvorila prije šest godina. Cijelo to vrijeme, kaže, se bori s tržištem. "Iz razloga što su nameti svakim danom sve veći, a mi smo mali proizvođači i teško opstajemo, da su manji nameti vjerojatno bi bili i bolje plasirani na tržištu", kaže ona.

Smanjenje ili ukidanje tek pojedinih parafiskalnih nameta nije dovoljno ni njoj, ni 77 tisuća drugih hrvatskih obrtnika. "Bilo je nekih obećanja da će se tu nešto napraviti, međutim i mala promjena bila bi na bolje', smatra Lazar Cvjetković iz Matulja.

"Možda ovi veliki sve to lakše podnose, a mi mali koji smo i prodavači i distributeri i još svi ti silni nameti, pa računam da će imati sluha nova Vlada i za te male", kaže Armanda Sirotić iz Buzeta.

Osim s nametima, obrtnici se svakodnevno bore i sa sivom ekonomijom. Čak 30 posto se radi mimo zakona. Hrvatska obrtnička komora zato je za novu Vladu pripremila zahtjeve. Od jačanja pravnog položaja obrtnika i fleksibilnog radnog zakonodavstva i zapošljavanja preko stabilne porezne politike i bolje naplate potraživanja do strukovnog obrazovanja i postavljanja HOK-a kao zastupnice interesa obrtnika.

"Mi obrtnici ne očekujemo ništa posebno, spektakularno. Mi znamo raditi i stvarati proizvode, a država nam mora osigurati zakonodavni okvir unutar kojega ćemo konačno moći i naplatiti te svoje proizvode", poručuje Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a. I na taj način, uz mogućnost povećanja proizvodnje, u konačnici i novih zapošljavanja, postati konkurentniji na tržištu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene